Αμερικανίδα πολίτης ήταν το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι tο βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο δράστης της επίθεσης είναι νορβηγός πολίτης , σομαλικής καταγωγής και μέχρι αυτή τη στιγμή η έρευνα δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να παραπέμπουν σε ριζοσπαστικοποίηση και, κατά συνέπεια, τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αστυνομίας , ο οποίος αποδίδει σε ψυχική διαταραχή την επίθεση.

Οι τραυματίες της επίθεσης είναι βρετανικής, ισραηλινής, αυστραλιανής και ισπανικής υπηκοότητας, μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο» έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ. «Συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την έρευνά μας στη διανοητική υγεία (του υπόπτου) διατηρώντας ανοικτό πνεύμα όσον αφορά το κίνητρο», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πνευματική υγεία (του υπόπτου) είναι ένας παράγοντας αυτής της τρομερής επίθεσης. Παραμένουμε ωστόσο ανοικτοί όσον αφορά το κίνητρο», δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την έρευνα έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών της λονδρέζικης αστυνομίας με την υποστήριξη του τμήματος κατά της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο 19χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση στις 22:30 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας) στη Ράσελ Σκουέρ, κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, οδηγήθηκε πρώτα στο νοσοκομείο προτού τεθεί υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στο νότιο Λονδίνο.

Θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία μιας γυναίκας περίπου 60 ετών και τον τραυματισμό τριών ανδρών και δύο γυναικών. Δεν διευκρινίστηκε η φύση των τραυμάτων τους.

Αριστερά στην φωτογραφία φαίνονται οι τραυματιοφορείς που προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα της επίθεσης.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (22.30 τοπική ώρα, 00.30 ώρα Ελλάδος) να μεταβούν στην πλατεία Ράσελ, όπου άντρας κραδαίνοντας μαχαίρι επιτίθετο στους περαστικούς, μπροστά στα έντρομα μάτια αρκετών ακόμη συνανθρώπων τους.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν επί τόπου ακινητοποίησαν τον δράστη με όπλο Τέιζερ και τον συνέλαβαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για 19χρονο, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Αντρας της εγκληματολογικής υπηρεσίας ερευνά αντικείμενο που θεωρείται ότι είναι το όπλο της επίθεσης.

Αμέσως παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στη γυναίκα που κείτονταν στο πεζοδρόμιο,αλλά λίγα λεπτά αργότερα, και πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά της.

Ασθενοφόρα που έφτασαν στην πλατεία Ράσελ μετέφεραν τα υπόλοιπα θύματα της επίθεσης, τραυματισμένα, στο νοσοκομείο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε κραυγές και ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια, πριν τρέξει να συνδράμει.

«Γύρισα και είδα μια γυναίκα, περίπου 25 χρονών με αίματα στον ώμο της, ενώ δίπλα της μια άλλη γυναίκα περίπου της ίδιας ηλικίας ήταν τραυματισμένη στο χέρι της» δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι άκουσε να μιλούν ισπανικά.

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης και δηλώσεις του αξιωματούχου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η αστυνομία ανέπτυξε αρκετές δυνάμεις σε ολόκληρο το Λονδίνο μετά το τραγικό συμβάν προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες επειδή είχε ήδη μεταδοθεί ότι πιθανόν να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Στην πλατεία Ράσελ συχνάζουν πολλοί τουρίστες και φοιτητές αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ξενοδοχεία, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Βρετανικό Μουσείο.

Η επίθεση έγινε κοντά στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ, στην ανατολική πλευρά της πλατείας.

Ανδρες της εγκληματολογικής υπηρεσίας ερευνούν για τυχόν στοιχεία.

Μια από τις βόμβες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005, στο κέντρο του Λονδίνου, είχε εκραγεί στην υπόγεια γραμμή του μετρό που διέρχεται από την πλατεία Ράσελ, σημειώνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι είχαν σκοτωθεί συνολικά 26 άνθρωποι.

Η πλατεία Ράσελ στον χάρτη του Λονδίνου.