Τυχαίους ελέγχους και συχνές επιθεωρήσεις του Σινικού Τείχους ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές, ως μέτρα προστασίας από τις επιδράσεις των καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας καταστροφών από τουρίστες και ντόπιους. Οι ανησυχίες για την φθίνουσα κατάσταση του μνημείου εντείνονται, αφού πιστεύεται ότι το 30% του Τείχους έχει καταστραφεί.

Είναι συχνό φαινόμενο να πωλούνται παράνομα σε τουρίστες κομμάτια του τείχους, για 30 κινέζικα γουάν (τέσσερα περίπου ευρώ). Η μεγάλη επισκεψιμότητα καταλήγει συχνά σε ζημιές και βανδαλισμούς, ειδικά σε κομμάτια του Τείχους που είναι κακοδιατηρημένα. Κινέζοι χωρικοί έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει κομμάτια του βόρειου τμήματος του Τείχους ως πρώτη ύλη για την κατασκευή σπιτιών.

Τουρίστες και ντόπιοι συχνά χαράσσουν τα ονόματά τους στο Τείχος. Τόσο διαδεδομένη μάλιστα είναι αυτή η συνήθεια που το 2014 είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη περιοχή για γκράφιτι σε ένα τμήμα του, με την ελπίδα ότι οι επισκέπτες θα περιοριστούν σε αυτήν και θα σταματήσουν να καταστρέφουν το Τείχος.

Φυσικά το ίδιο το πέρασμα του χρόνου, οι βροχές και οι άνεμοι παίζουν τεράστιο ρόλο στη φθορά του Τείχους. Και αν και προ δεκαετίας είχε ξεκινήσει πρόγραμμα προστασίας του, το πρόβλημα συνεχίζεται λόγω έλλειψης πόρων και κακής εφαρμογής των κανονισμών. Το Τείχος περνά από 15 διαφορετικές επαρχίες άλλωστε, και οι διάφορες τοπικές διοικήσεις που είναι υπεύθυνες για διαφορετικά τμήματα του Τείχους δεν φαίνεται να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τους κανονισμούς ενώ λίγοι ήταν, ως τώρα τουλάχιστον, οι έλεγχοι.

Κάποια κομμάτια του Σινικού Τείχους χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. αν και μεγάλο μέρος του χτίστηκε ανάμεσα στον 14ο και τον 17ο αιώνα από τη δυναστεία Μινγκ. Εκτείνεται σε 20.000 χιλιόμετρα και είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την Unesco, αλλά μόνο το 10% του συνολικού μήκους του θεωρείται καλοδιατηρημένο.