Tο 57% των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου για την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, ενώ πάνω από το 50% θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών.

Περισσότεροι είναι οι άντρες που τάσσονται κατά της πολιτικής της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εmnid για το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, τον τηλεοπτικό σταθμό του ομίλου «Welt». Η δημοσκόπηση έγινε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που απορρίπτουν την πολιτική της Μέρκελ ανέρχεται σε 42%. Επίσης την πολιτική αυτή απορρίπτουν επτά στους δέκα ερωτηθέντες Σοσιαλδημοκράτες.

Εν τούτοις, το αίσθημα ασφάλειας των γερμανών πολιτών δεν άλλαξε δραματικά από τις επιθέσεις αυτές. Το 61% απάντησε ότι αισθάνεται την ίδια ασφάλεια στη χώρα του όπως και πριν. Εξ αυτών, τα 2/3 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Στους νεότερους, έως 29 ετών, το ποσοστό είναι 58% και στις ηλικίες μεταξύ 30 και 49 ετών είναι 54%.

Τί θα ψήφιζαν στις εκλογές

Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής του μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Ωστόσο, το 1/5 δηλώνει ότι θα αποφύγει να παρίσταται σε μεγάλες εκδηλώσεις λόγω φόβου.

Το 1/10 των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα αποφεύγει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Περίπου το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ορίσουν αυστηρότερους κανόνες στα παιδιά τους προκειμένου να τα προστατεύσουν καλύτερα.

Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε αν την Κυριακή γίνονταν εκλογές, το 35% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το 23% τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε ποσοστό 10% και οι Πράσινοι (Die Grünen) ποσοστό 12%. Το δεξιό λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10% και το, μη εκπροσωπούμενο σήμερα στη γερμανική Βουλή φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας, FDP 5%.