Σε σπάνια εμφάνισή του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο αρχηγός του Μετώπου αλ Νόσρα στη Συρία, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοινώνει ότι η οργάνωση μετονομάζεται σε Τζαμπχάτ Φατάχ αλ Σαμ (Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας) και διατείνεται ότι διαχωρίζεται και διακόπτει κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και εξαιρέθηκε ως στόχος από την προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας του Φεβρουαρίου. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία συζητούν το τελευταίο διάστημα στενότερο συντονισμό για να πλήξουν την οργάνωση.

Ισχυριζόμενος ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα διακόπτει κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα, ο Αλ Γκολάνι δήλωσε ότι στόχος είναι να μην μπορούν πλέον η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Συρία «να χρησιμοποιούν ως πρόσχημα» τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα για να εξαπολύουν επιθέσεις στους Σύρους.

«Ευχαριστούμε τους διοικητές της Αλ Κάιντα που κατάλαβαν την αναγκαιότητα να διακόψουμε τους δεσμούς μας» ανέφερε ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο «να προστατευθεί η συριακή επανάσταση».

Ο Γκολάνι διαβεβαίωσε ότι το νέο Μέτωπο δεν θα διατηρεί δεσμούς με καμία οργάνωση εκτός Συρίας.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετέδωσε αποκλειστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.