Οι καρδιακές και αρτηριακές παθήσεις καθώς και ο καρκίνος συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέες έρευνες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μια ώρα ήπιας φυσικής άσκησης την ημέρα είναι αρκετή για να βελτιωθεί αισθητά η υγεία μας.

Επιστήμονες αναλύοντας στοιχεία χιλιάδων αντρών και γυναικών άνω των 45 ετών με καταγωγή από τις ΗΠΑ, τη δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι το να κάθεσαι παραπάνω από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς οποιαδήποτε μορφή άσκησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, με τους περισσότερους να είναι εργαζόμενοι σε γραφεία, παρουσίασαν μέχρι και 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που ήταν πιο ενεργοί και λιγότερο επιρρεπείς στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς από την ένταξη στην καθημερινότητα μιας ήπιας δραστηριότητας διάρκειας μόνο μίας ώρας. Ένας μικρός περίπατος ή μια βόλτα με το ποδήλατο αρκεί.

Σημαντικό είναι επίσης , τονίζουν οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια της εργασίας να γίνονται τακτικά μικρά διαλείμματα με σκοπό τη κινητοποίηση του σώματος.

Με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, η μελέτη είναι μέρος τετρασέλιδης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ»