Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα είναι ένας «βαρετός πρόεδρος». Από τον τρόπο που πολιτεύεται όμως ως υποψήφιος φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Γιατί ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να καθήσει στο τιμόνι της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο πρόσθεσε χθες ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ των παραδοξοτήτων του. Με ποιον τρόπο; Καλώντας τη Ρωσία να υποκλέψει και να δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που η υποψήφια των Δημοκρατικών ήταν υπουργός Εξωτερικών. «Ρωσία, εάν ακούς, ελπίζω ότι θα μπορέσεις να βρεις τα 30.000 e-mails που λείπουν» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτώντας απευθείας τις κάμερες. «Πιστεύω ότι ο Τύπος μας θα σε επιβραβεύσει γι’ αυτό».  

Οπως υπενθυμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το κάλεσμα του Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ρωσία κατηγορείται για ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ καθώς θεωρείται ότι η υποκλοπή των μηνυμάτων από τους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν έργο δύο ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας. Η υποκλοπή των μηνυμάτων και η δημοσιοποίησή τους στον ιστότοπο WikiLeaks προκάλεσε θύελλα στους Δημοκρατικούς αφού αποδεικνυόταν από αυτά ότι η επικεφαλής της επιτροπής Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς εργαζόταν υπέρ της εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε από μια γυναίκα δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε εάν πραγματικά ζητούσε από μια ξένη χώρα να υποκλέψει την προσωπική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. «Αυτά είναι θέματα του προέδρου» απάντησε πριν καλέσει τη δημοσιογράφο να «πάψει». Το επιτελείο της Κλίντον αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας τον Τραμπ τόσο ότι ενθαρρύνει τη Ρωσία να κατασκοπεύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ότι την καλεί να αναμειχθεί στην εσωτερική τους πολιτική. «Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που ένας προεδρικός υποψήφιος ενθαρρύνει μια ξένη χώρα να κατασκοπεύσει τον πολιτικό του αντίπαλο» δήλωσε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον. «Αυτό δεν είναι θέμα παραδοξότητας ή θέμα πολιτικής αλλά θέμα πολιτικής ασφάλειας» δήλωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος ο Τραμπ απέρριψε ως θεωρία συνωμοσίας την υποψία πως πίσω από τις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται η Ρωσία. Οταν ρωτήθηκε, πάντως, αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Δεν θα πω στον Πούτιν τι να κάνει» απάντησε. «Γιατί θα έπρεπε να πω στον Πούτιν τι να κάνει;». Και πρόσθεσε πως εάν η Ρωσία ή κάποια άλλη ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές, τότε αυτό δείχνει πόσο λίγο σεβασμό έχουν απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ ως πρόεδρος θα ήταν καλύτερος για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία σέβεται την Κλίντον» ήταν η κατακλείδα μιας σειράς από δηλώσεις που άφησαν πολλούς άφωνους στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι όμως και κάποια στελέχη των Ρεπουμπλικανών που επαίνεσαν τον υποψήφιό τους για τις απόψεις του.