Αν και η Χίλαρι Κλίντον έγινε χθες και τυπικά η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία των ΗΠΑ που διεκδικεί την προεδρία της χώρας, δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, η «Ουάσιγκτον Ποστ» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», κόσμησαν τα πρωτοσέλιδά τους με τη φωτογραφία του Μπιλ. Κι ο λόγος ήταν όσα είπε ο πρώην πρόεδρος και σύζυγος της υποψήφιας των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος: περισσότερο από μια πολιτική ομιλία ήταν ένα «love story» –μια «ιστορία αγάπης».

Η διήγηση του Μπιλ Κλίντον γι’ αυτήν την ιστορία αγάπης κράτησε 42 ολόκληρα λεπτά. Και ξεκίνησε με την εξής φράση: «Την άνοιξη του 1971 συνάντησα ένα κορίτσι». Ηταν η εισαγωγή για να ξετυλιχθεί στη συνέχεια ένα κουβάρι από προτάσεις γάμου, πάρτι για τη γιορτή του Χάλογουιν, μαραθώνιους παρακολούθησης κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και θανάτους οικείων προσώπων. Αναφορά στο σκάνδαλο Λιουίνσκι ο Μπιλ Κλίντον δεν έκανε. Υπονόησε όμως ότι η Χίλαρι στάθηκε ακόμη και τότε στο πλευρό του: «Δεν με εγκατέλειψε ποτέ» είπε στο ακροατήριο. Συμπέρασμα; «Δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ».

Το ανθρώπινο πρόσωπο. Ο στόχος του Μπιλ Κλίντον –επισημαίνουν οι αναλυτές –ήταν να σκιαγραφήσει το ανθρώπινο πρόσωπο μιας πολιτικού που αν και είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Αυτό που επιχείρησε ήταν να άρει όλες τις παρεξηγήσεις –πιθανές και απίθανες –που συνοδεύουν τη Χίλαρι Κλίντον όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο σύζυγος περιέγραψε τη σύζυγο σαν μια προοδευτική ηρωίδα που έχει δώσει σκληρούς αγώνες για να αλλάξουν τα πράγματα στην εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, τα ατομικά δικαιώματα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους κατοίκους των φτωχών αγροτικών περιοχών.

«Είναι η διαβολεμένα καλύτερη πρωτεργάτις της αλλαγής που έχω γνωρίσει. Αυτή η γυναίκα δεν ικανοποιείται ποτέ με το πώς έχουν τα πράγματα. Θέλει να προχωρά πάντα μπροστά. Αυτό είναι η Χίλαρι» είπε ο Μπιλ Κλίντον. «Εχω ζήσει μια μεγάλη και ευλογημένη ζωή» πρόσθεσε ακόμη στην πιο προσωπική ομιλία που έχει εκφωνήσει ποτέ. «Κι αυτή η ζωή ξεκίνησε πραγματικά όταν συνάντησα και αγάπησα εκείνο το κορίτσι την άνοιξη του 1971».

Ο «πρώτος κύριος». Σαράντα πέντε χρόνια από τότε, κι ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο προεδρικές θητείες, ο Μπιλ Κλίντον ετοιμάζεται να γίνει ο «πρώτος κύριος» στην Ιστορία των ΗΠΑ. Γιατί μπορεί ο ίδιος να αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της συζύγου του και πόσο εκείνη τον έχει επηρεάσει, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα διεκδικήσει τον δικό του ρόλο σε περίπτωση που επιστρέψει –έστω και ως «πρώτος κύριος» –στον Λευκό Οίκο.

Για τον πρώην πρόεδρο δεν θα υπάρξει ασφαλώς μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ή το Situation Room –την αίθουσα στον Λευκό Οίκο από την οποία ο πρόεδρος και το επιτελείο του παρακολουθούν ή συντονίζουν διάφορες επιχειρήσεις. Η ίδια η Κλίντον, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι ο πιο στενός της σύμβουλος θα συμμετέχει στη διακυβέρνηση –κατά πάσα πιθανότατα σε ρόλο που θα έχει σχέση με τη διαχείριση της οικονομίας. «Παραμένουν το πακέτο «δύο σε ένα», όπως είχε πει ο ίδιος ο Κλίντον στην πρώτη του θητεία» σημείωνε αναλυτής του Ασοσιέιτεντ Πρες. Αυτή τη φορά ο Μπιλ Κλίντον είπε κάτι άλλο: «Παντρεύτηκα την καλύτερή μου φίλη. Και πραγματικά ελπίζω ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για το γεγονός ότι με επέλεξε αλλά και ότι απέρριψε τη συμβουλή που της είχα δώσει κάποτε να κάνει άλλα πράγματα».

Αρωμα από Χόλιγουντ. Η Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν παρούσα στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου κατά την οποία εξασφάλισε τις 2.383 ψήφους που χρειαζόταν για να λάβει και τυπικά το χρίσμα. Ηταν όμως εκεί η Μέριλ Στριπ που μίλησε αμέσως μετά τον Μπιλ Κλίντον. «Τι χρειάζεται για να γίνεις η πρώτη γυναίκα σε οτιδήποτε; Χρειάζεται τσαγανό και χρειάζεται χάρη» είπε η πολυβραβευμένη ηθοποιός, παραλληλίζοντας την ιστορία της Χίλαρι Κλίντον με αυτήν της Ντέμπορα Σάμσον, της γυναίκας που πολέμησε στον στρατό του Τζορτζ Ουάσιγκτον, στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, μεταμφιεσμένη σε άνδρα και τραυματίστηκε σοβαρά. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους αυτές οι δύο γυναίκες; «Τα τελευταία 40 χρόνια η Χίλαρι Κλίντον δέχθηκε και αυτή πολλά πυρά», σύμφωνα με τη Στριπ. Αν πάντως η Κλίντον κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο, θα το έχει κάνει χωρίς να έχει μεταμφιεστεί σε άνδρα.