Τουλάχιστον 44 νεκροί και 170 τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τη διπλή επίθεση που συγκλόνισε την Τετάρτη την πόλη Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Maydeen του Λιβάνου, τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο την οποία ακολούθησε άλλη που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένη μοτοσικλέτα σε κεντρικό δρόμο στο δυτικό άκρο της πόλης Καμισλί.

Και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η «τρομοκρατική επίθεση» συγκλόνισε αυτή την πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Δύο μεγάλες διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη δυτική πλευρά της πόλης Καμισλί την οποία ελέγχουν κούρδοι μαχητές», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν κοντά στο αρμόδιο όργανο για την Άμυνα της αυτόνομης διοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι, εντός μιας περιοχής στην οποία βρίσκονται πολλά οργανισμοί, –κυρίως ασφαλείας– της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, στην οποία ανήκει το Καμισλί, ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν εγκαθιδρύσει εκεί «αυτόνομη διοίκηση».

Ο στρατός και οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν ελέγχουν το αεροδρόμιο και ορισμένες συνοικίες του Καμισλί. Η υπόλοιπη επαρχία Χασάκα είναι στα χέρια των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού ((YPG, της κύριας κουρδικής στρατιωτικής δύναμης) που ανακοίνωσαν τον Μάρτιο τη δημιουργία «αυτόνομης» ζώνης στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία.

Οι κούρδοι μαχητές είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και κατήγαγαν αρκετές νίκες στη βόρεια και στην ανατολική Συρία αλλά οι τζιχαντιστές απάντησαν με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.