Η Ευρωπαϊκή Ενωση τηρεί τις οικονομικές δεσμεύσεις της για τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας στις κατηγορίες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάθε υπαινιγμός για το αντίθετο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» σχολίασε ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ARD, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της οικονομικής βοήθειας για τους σύρους πρόσφυγες.

Υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν είναι ειλικρινείς», ο Ερντογάν είπε ότι από τα τρία δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ, μόνο «ένα με δύο δισεκατομμύρια» έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Μαργαρίτης Σχοινάς, περίπου 740 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ η Επιτροπή ετοιμάζεται να υιοθετήσει «συμπληρωματικό ειδικό μέτρο» για τη χορήγηση 1,4 δισ. ευρώ.

«Οι πόροι δεν προορίζονται για την τουρκική κυβέρνηση»

Από τα 740 εκατομμύρια, 105 έχουν ήδη δαπανηθεί, διευκρίνισε πηγή της Κομισιόν.

«Το ποσό αυτό φθάνει τα 2,15 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του μηνός» για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν, συνόψισε ο εκπρόσωπος.

Οι πόροι της ΕΕ προορίζονται για τους πρόσφυγες «και όχι για την τουρκική κυβέρνηση» επέμεινε.

Στην προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη, η ΕΕ κατέληξε στις 18 Μαρτίου σε αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα κυρίως τη δέσμευση της Αγκυρας ότι θα δεχθεί στο έδαφός της τους σύρους πρόσφυγες.

Στη συνέντευξη ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει 12 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία.