«Ανειλικρινείς» χαρακτήρισε τους ευρωπαίους ηγέτες έναντι της Τουρκίας στο προσφυγικό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε την Γερμανία ότι δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, τόνισε πως η χώρα του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία του με την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν.

Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που του έχουν υποσχεθεί.

«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Οταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισήμανε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και ανέφερε: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ηδη υπήρξε στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους σύρους και τους ιρακινούς πρόσφυγες».

Εντονη αντίδραση για τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία»

Επίσης, έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον γερμανικό λαό, κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση της χώρας ότι δεν κάνει κάτι εναντίον της τρομοκρατίας και ανέφερε ενδεικτικά ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) αφήνεται να κινείται ελεύθερα.

Ο ίδιος, είπε, έχει παραδώσει στην Ανγκελα Μέρκελ 4.000 αρχεία με ονόματα. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σήμερα στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Μεταφέρουμε τις πληροφορίες, αλλά αν δεν αγωνιστούμε από κοινού, τότε θα έχουν προβλήματα η Γερμανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του για την χρήση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία», καθώς, όπως εκτιμά, παραπέμπει σε υποθέσεις ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, ενώ κανείς δεν μιλάει π.χ. για «χριστιανική τρομοκρατία».