Αφγανός έφηβος που τελεί υπό κράτηση βρισκόταν σε επικοινωνία μέσω της εφαρμογής WhatsApp με τον 18χρονο δράστη στο Μόναχο και τον είχε συναντήσει μόλις πριν εκείνος ανοίξει πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia, ανακοίνωσε την Δευτέρα η εισαγγελία στη Βαυαρία.

«Από τη συνομιλία [στο WhatsApp] και την ανάκριση του υπόπτου προέκυψε ότι ο Αφγανός έφηβος είχε συναντήσει τον ένοπλο ακριβώς πριν την επίθεση στο σημείο εκεί όπου εκτυλίχθηκε το έγκλημα» ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ο 16χρονος ήξερε πως ο δράστης Ντέιβιντ Σόνμπολι είχε στην κατοχή του πιστόλι Glock και πως είχε ενδιαφέρον για τον Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Οι δύο νεαροί είχαν γνωριστεί πέρυσι το καλοκαίρι όταν αμφότεροι τελούσαν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο 16χρονος συνελήφθη από την αστυνομία αργά το βράδυ της Κυριακής και τελεί υπό έρευνα με την υποψία ότι δεν κατήγγειλε τα σχέδια του Σόνμπολι.

Σε ανακοίνωση στη σελίδα της αστυνομίας του Μονάχου στο Facebook αναφέρεται πως «υπάρχει υποψία ότι ο 16χρονος είναι πιθανός σιωπηρός συνεργός στην επίθεση».

Οι ερευνητές καλούνται να εξακριβώσουν εάν και σε ποιο βαθμό ο 16χρονος είχε ανάμειξη σε ανάρτηση στο Facebook που καλούσε σε συνάντηση σε σύμπλεγμα κινηματογράφων κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου.

Ο ίδιος ο δράστης είχε αναρτήσει πρόσκληση σε ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook για συνάντηση στα McDonald’s, έξω από το εμπορικό κέντρο, από όπου ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί το απόγευμα της Παρασκευής.

Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 18χρονου ιρανικής καταγωγής Ντέιβιντ Σόνμπολι, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και τελούσε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Οι επτά είναι έφηβοι, ανάμεσά τους ένας Έλληνας, τρεις Τούρκοι και τρεις από το Κόσοβο.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο 18χρονος σχεδίαζε την επίθεση για ένα χρόνο, έχοντας επισκεφθεί και τραβήξει μάλιστα φωτογραφίες σε σχολείο στη νότια Γερμανία όπου είχε σημειωθεί αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2009.

Ο δράστης είχε αγοράσει το όπλο με το οποίο άνοιξε πυρ στη «μαύρη αγορά» στο Διαδίκτυο -έφερε πιστόλι Glock και είχε περισσότερες από 300 σφαίρες.

Υλικό που βρέθηκε στην κατοικία του δείχνει ότι έπαιζε μανιωδώς πολεμικά βιντεοπαιχνίδια, περιλαμβανομένου του «Counter-Strike: Source».

Επ’ αυτού ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί σωστό να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τα βίαια βιντεοπαιχνίδια. Ουδείς λέει ότι τα βιντεοπαιχνίδια ευθύνονται για την επίθεση στο Μόναχο υπογράμμισε, όμως συμπλήρωσε ότι μπορεί να υπήρξε κάποια διασύνδεση.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μονάχου επισήμανε την Κυριακή ότι δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο για την επίθεση, ούτε και ο δράστης στόχευσε συγκεκριμένα θύματα. Στους νεκρούς δεν περιλαμβάνονται συμμαθητές του.