Σύρος, 27 χρόνων, ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε εστιατόριο της πόλης Ανσμπαχ, κοντά στη Νυρεμβέργη, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ανθρώπων, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.

Οπως δήλωσε ο Γιόαχιμ Χέρμαν,υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, στην οποία βρίσκεται το Ανσμπαχ, ο δράστης είχε ζητήσει πριν από ένα χρόνο άσυλο και η αίτησή του απορρίφθηκε. Ωστόσο, του επετράπη να μείνει στη χώρα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.

Η Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα δημοφιλούς τριήμερης υπαίθριας μουσικής γιορτής που διοργανώνεται στην πόλη και προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και από άλλες περιοχές. Στον χώρο της κεντρικής εκδήλωσης υπολογίζεται ότι βρίσκονταν την στιγμή της έκρηξης περίπου 2500 άτομα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στόχος του δράστη ήταν το φεστιβάλ, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος διότι είχε μαζί του σακίδιο και η παρουσία του κρίθηκε ύποπτη. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η έκρηξη έξω απότο εστιατόριο-καφέ Eugens Weinstube επί της οδού Pfarrstraße, κοντά στον χώρο της εκδήλωσης.

«Το υλικό στο σακίδιο μπορούσε να σκοτώσει πολλούς»

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι, προφανώς, δεν του επετράπη η είσοδος στο φεστιβάλ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο στόχος του ήταν να σκοτώσει ανθρώπους ή να βάλει τέλος στη ζωή του καθότι είχε αποπειραθεί δυο φορές στο παρελθόν να αυτοκτονήσει.

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, συμπληρώνοντας ότι το περιεχόμενο που είχε ο δράστης στο σακίδιό του ήταν αρκετό για να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλά άτομα.

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής δήλωσε ότι τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. «Οποιαδήποτε σύνδεση αυτήν την στιγμή με τον ισλαμικό εξτρεμισμό αποτελεί καθαρή φημολογία» είπε ο Michael Schrotberger.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται ο δράστης με τον ριζοσπαστικό εξτρεμισμό, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα τέτοιο στοιχείο.

Η πόλη Ανσμπαχ έχει 40.000 κατοίκους και βρίσκεται στο κρατίδιο της Βαυαρίας, κοντά στη Νυρεμβέργη, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Μονάχου.

Στην περιοχή εδρεύει αμερικάνικη ταξιαρχία ελικοπτέρων. Εκπρόσωπος της βάσης είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το συμβάν.

Αρχικά, όταν έγινε γνωστή η έκρηξη, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αιτία που την προκάλεσε ήταν η διαρροή γκαζιού.

Περίπου δυο ώρες αργότερα, η δήμαρχος της πόληςCarda Seide έκανε δηλώσεις και ανέφερε πως επρόκειτο για πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού και όχι για ατύχημα.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΒαυαρίαςMichael Siefener επιβεβαίωσε την άποψη της δημάρχου, λέγοντας ότι «η έκρηξη οφειλόταν σε εσκεμμένη ενέργεια και όχι σε ατύχημα».

Γνωστοποίησε, πως δεν είχαν γίνει συλλήψεις στο πλαίσιο της επίθεσης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου είχε αναχωρήσει εσπευσμένα για το Ανσμπαχ.

Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος της αστυνομίας ενημέρωσε ότι ο νεκρός ήταν ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος είχε μαζί του σακίδιο. Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία του και πως δεν φαινόταν να υπήρχαν συνεργοί στην επίθεση.

Στο μεταξύ, ο χώρος της εκδήλωσης, στον οποίο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2500 άτομα, εκκενώθηκε προληπτικά ενώ ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ο βομβιστής σκόπευε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθούσε τη μουσική εκδήλωση.

Προσέθεταν, μάλιστα, ότι είχε την βόμβα σε σακίδιο και την ενεργοποίησε όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος στον χώρο του φεστιβάλ επειδή κρίθηκε ύποπτος.

Στην περιοχή μετέβησαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα αλλά και βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί.

Πρόκειται για το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από 18χρονο ιρανο-γερμανό ένοπλο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα την Κυριακή, 21χρονος σύρος πρόσφυγας συνελήφθη αφού σκότωσε έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στην Στουτγάρδη.

Την περασμένη Δευτέρα (18/7), πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.