Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαδήλωσαν μαζί υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που τελικά ισχυροποίησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια σπάνια κίνηση, φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την ομιλία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να ενωθούμε και να αντιταχθούμε στα πραξικοπήματα και τα δικτατορικά καθεστώτα» είπε στην κατάμεστη πλατεία Ταξίμ.

Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσέλευση στη συγκέντρωση για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας, η οποία είναι μέλος του NATO και σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κινδύνευσε να συλληφθεί και ενδεχομένως να δολοφονηθεί από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που του επιτρέπει να υπογράφει νόμους που δεν έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο.

Δυτικές κυβερνήσεις και επικριτές του καθεστώτος καταγγέλλουν ωστόσο τον Ερντογάν για εκκαθάριση του Δημοσίου και του στρατού από τους αντιφρονούντες.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε το Σάββατο ότι περίπου 13.000 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σχετικά με το πραξικόπημα, ανάμεσά τους 8.831 στρατιώτες και στρατιωτικοί. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.