Για έναν χρόνο σχεδίαζε την επίθεση ο 18χρονος Ντέιβιντ Σόνμπολι που έσπειρε χάος και θάνατο στο Μόναχο, έχοντας επισκεφθεί και τραβήξει μάλιστα φωτογραφίες σε σχολείο στη νότια Γερμανία όπου είχε σημειωθεί αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2009, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία.

Ο δράστης είχε αγοράσει το όπλο με το οποίο άνοιξε πυρ στη «μαύρη αγορά» στο Διαδίκτυο, δήλωσαν την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου οι ερευνητές την Βαυαρία.

Ο 18χρονος, ο οποίος έθεσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, ήταν οπλισμένος με πιστόλι Glock και είχε περισσότερες από 300 σφαίρες.

Υλικό που βρέθηκε στην κατοικία του δείχνει ότι έπαιζε μανιωδώς πολεμικά βιντεοπαιχνίδια, περιλαμβανομένου του «Counter-Strike: Source».

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μονάχου δήλωσε παράλληλα ότι δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία για οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο για την επίθεση, ούτε και ο δράστης στόχευσε συγκεκριμένα θύματα. Στους νεκρούς δεν περιλαμβάνονται συμμαθητές του.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι οι γονείς του δράστη παραμένουν σε σοκ και δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής να τους ανακρίνουν.

Εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 18χρονου ιρανικής καταγωγής Ντέιβιντ Σόνμπολι, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και τελούσε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Οι επτά είναι έφηβοι, ανάμεσά τους ένας Έλληνας, τρεις Τούρκοι και τρεις από το Κόσοβο.