«Συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας» έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, οκτώ ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κι ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στο κάλεσμα.

Ο Ερντογάν απορρίπτει την ίδια ώρα ξερά τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την ΕΕ για τις μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο τον κρατικό μηχανισμό που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Δεν τους ακούω»

Αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί: η Τουρκία, όπου κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, η προεδρική φρουρά.

Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι «φυλακίζει το μέλλον» της Τουρκίας.

Ο πρώτος αντίκτυπος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης: αύξηση έως 30 ημέρες της προσωρινής κράτησης από τέσσερις που ήταν, ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το βράδυ του Σαββάτου ένας αξιωματούχος ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χαΐλς Χαντσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται το «δεξί χέρι» του Γκιουλέν.

Έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα… Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη βούλησή του να ξεριζώσει αυτόν τον «ιό», τον «καρκίνο» που θα μπορούσε να γίνει «μεταστατικός» στους κόλπους των ιδρυμάτων και των θεσμών.

Η δικαιοσύνη ανακοίνωσε πάντως την αποφυλάκιση 1.200 στρατιωτικών, μια πρωτοφανής απόφαση απελευθέρωσης μετά την έναρξη των μαζικών εκκαθαρίσεων που άρχισαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων, μεταξύ τους 24 στασιαστές, 179 πολίτες, 62 αστυνομικοί και πέντε στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Ερντογάν.

Όμως το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που «δεν έχει λόγο να υπάρχει». Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Το κίνημα του Γκιουλέν «πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος»

«Ελάτε εδώ! Ελάτε να δείτε πόσο σοβαρό είναι!», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ σε αυτούς που ίσως νόμιζαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος «ήταν απλά ένα παιχνίδι Πόκεμον». Ο Γκιουλέν είναι «πιο επικίνδυνος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» και το κίνημά του «πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, η οποία σταμάτησε τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ, συνεχίσει να εφαρμόζεται «απρόσκοπτα» και ζήτησε μάλιστα να δοθεί «νέα ώθηση» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Εν όψει της σημερινής διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κραυγάζοντας το μίσος τους για τον Γκιουλέν -του οποίου ο ανιψιός, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, και ο στενός συνεργάτης Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν. Με το κλίμα τεταμένο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι το θέμα της ενδεχόμενης έκδοσης του Γκιουλέν θα εξεταστεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του ότι αποδείξεις που στηρίζουν αυτό το αίτημα έκδοσης θα σταλούν μέσα σε «δέκα ημέρες».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού Χουλουσί Ακάρ, που παρέμεινε πιστός και κρατείτο όμηρος των πραξικοπηματιών, είχε προταθεί από τους στασαιαστές να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν.