Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει από το απόγευμα της Παρασκευής το Μόναχο. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, τρεις – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – δράστες, άνοιξαν πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia Einkaufszentrum της πόλης. Εννέα είναι οι νεκροί (ελέγχεται εάν βρίσκεται μεταξύ τους ένας εκ των δραστών), σύμφωνα με την αστυνομία.

Αρχικά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου έξω από το εμπορικό κέντρο ενώ στη συνέχεια η Αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερους νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Μία ώρα μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας έκανε λόγο για τρεις νεκρούς ενώ αργότερα πηγές προσκείμενες στην Αστυνομία έκαναν λόγο για έξι νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό, «δυστυχώς θρηνούμε έξι νεκρούς», ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, κάνοντας λόγο για πολλούς τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση.

Η γερμανική εφημερίδα Abendzeitung του Μονάχου ανέφερε πως η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει τώρα λόγο για 7 νεκρούς στην επίθεση στο Μόναχο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι οι «έως και τρεις δράστες» διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται «σε όλη την πόλη του Μονάχου», όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Ολόκληρη η περιοχή που βρίσκεται το εμπορικό κέντρο κυκλώθηκε από δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα έξω από το κτίριο ενώ ελικόπτερα πετούν συνεχώς πάνω από την περιοχή αλλά την πόλη. Ορισμένα ελικόπτερα μεταφέρουν και ελεύθερους σκοπευτές. Κομάντος της Αστυνομίας έχουν εισβάλλει στο κατάστημα αναζητώντας τους δράστες. Πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν μέσα στο κέντρο.

Το εμπορικό κέντρο «Olympia», βρίσκεται στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου. Ο ένας από τους δράστες άρχισε να πυροβολεί, όπως φάνηκε και από βίντεο που τράβηξε με κινητό τηλέφωνο ένας περαστικός έξω από το κέντρο, μπροστά από φάστ φουντ στο εμπορικό κέντρο.

Βίντεο με τον δράστη την στιγμή που πυροβολεί τον κόσμο έξω από τα McDonalds

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος ουρλιάζοντας καθώς οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στη συνέχεια πως έξω από το κέντρο υπήρχαν άνθρωποι αιμόφυρτοι και κάποιοι από αυτούς φαίνονταν νεκροί. Οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας απομάκρυναν όσους ανθρώπους μπορούσαν από το κέντρο ενώ δεκάδες άλλοι που βρίσκονταν εκεί για να ψωνίσουν αλλά και εργαζόμενοι, κατέφυγαν μέσα στα καταστήματα του κέντρου για να κρυφτούν.

Ολόκληρη η περιοχή αποκλείστηκε και οι δρόμοι εκκενώθηκαν για να μπορούν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση γιατρών στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών. Η Αστυνομία ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σπίτια του και να απομακρυνθεί από δημόσιους χώρους.

Με εντολή των αρχών σταμάτησαν τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων ενώ σε ολόκληρη την πόλη υπάρχει δραματική κινητοποίηση των διωκτικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δραστών ώστε να μην εκδηλωθεί και άλλη επίθεση σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

Πανικόβλητοι οι άνθρωποι τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση για να αποφύγουν τα πυρά των δραστών

Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση που έκανε ένας έφηβος μετανάστης με τσεκούρι μέσα σε τρένο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά, είπε ότι ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί». «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη—των λεωφορείων, των τρένων και των τραμ, αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε μία εβδομάδα αφότου ένας 17χρονος που είχε αιτηθεί ασύλου τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου επιτιθέμενος με τσεκούρι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της βαυαρικής αστυνομίας, αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ και έναν κάτοικο καθώς προσπαθούσε να αποδράσει.

«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας επισήμανε, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild και προφανώς έγιναν από τη σημερινή επίθεση στο Μόναχο, ότι «δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία παραμένει ένας πιθανός στόχος».

Η επίθεση των ενόπλων στη Γερμανία ακολουθεί την επίθεση στη Νίκαια την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας, όταν ένας Τυνήσιος έπεσε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος και σκότωσε 84 ανθρώπους. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Συνεργάτες της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ συγκεντρώθηκαν στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η ίδια η καγκελάριος δεν βρίσκεται στην Καγκελαρία.