«Ντυμένος με στρατιωτικό παντελόνι και μαύρο μπλουζάκι, πλαισιωμένος από δύο φρουρούς, ο νεαρός άνδρας έγνεψε με το χέρι και προσπάθησε να χαμογελάσει. Ο πατέρας του που περίμενε για ώρες στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης με την ελπίδα να μπορέσει μόνο να τον δει, του ανταπέδωσε απελπισμένα τον χαιρετισμό, παγιδευμένος καθώς ήταν πίσω από τα κιγκλιδώματα που εμποδίζουν τους συγγενείς να προσεγγίσουν τον χώρο των ακροάσεων για τους χιλιάδες συλληφθέντες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας. Προσπάθησε να δείχνει ενθαρρυντικός. Μόλις όμως ο 20χρονος στρατιώτης γύρισε από την άλλη, ο πατέρας του σωριάστηκε στο πάτωμα κλαίγοντας». Αυτή είναι η σκηνή που μετέφερε χθες στους «Financial Times» από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Λόρα Πίτελ.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 αμάχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που αντιτάχθηκαν στους στασιαστές. Οι επικεφαλής του όμως πιθανώς να καταστρέψουν και τις ζωές των απλών στρατιωτών που τελούσαν υπό τις διαταγές τους. Οταν άφησαν πίσω τους στρατιώτες την περασμένη Παρασκευή, κάποιοι από αυτούς πίστευαν ότι πηγαίνουν για άσκηση. Προχθές η Λόρα Πίτελ είδε στο δικαστικό μέγαροΤσαγκλαγιάν εκατοντάδες νέους να οδηγούνται στοιχισμένοι πάνω – κάτω στους μαρμάρινους διαδρόμους. Πολλοί φορούσαν στρατιωτικές σκελέες με μαύρες μισοκατεβασμένες κάλτσες. Εδειχναν βρώμικοι και αναμαλλιασμένοι αλλά χωρίς εμφανή σημάδια κακοποίησης.

Σε κάθε όροφο του γιγαντιαίου κτιρίου πλήθη από ανήσυχους συγγενείς περίμεναν έξω από την αποκλεισμένη σειρά αιθουσών που προσδιορίζονται ως «ποινικά δικαστήρια». Κάποιοι έκλαιγαν. Αλλοι κάθονταν ήρεμα ή βάδιζαν πάνω – κάτω. Κάθε φορά που έβγαινε κάποιος δικηγόρος, σχηματιζόταν αυτόματα ένα σμήνος από μανάδες, πατεράδες, αδελφές και αδελφούς που ήθελαν απεγνωσμένα να μάθουν νέα από μέσα.

Περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους 115 στρατηγοί και 350 αξιωματικοί, έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πολλοί από εκείνους που περίμεναν στο Τσαγκλαγιάν την Τετάρτη, ωστόσο, ήταν εκεί για να στηρίξουν σπουδαστές δύο στρατιωτικών ακαδημιών της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας ενός από αυτούς είπε στην Πίτελ πως δεν είχε καταφέρει να μιλήσει με τον 21χρονο γιο του. Είχε δει ωστόσο μια φωτογραφία του μαζί με έναν άλλο στρατιώτη στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου την οποία κατέλαβαν οι πραξικοπηματίες την Παρασκευή το βράδυ. Και ήταν πεπεισμένος για την αθωότητά του.

«Στην οικογένειά μου, 60% από εμάς έχουμε περάσει από τις δυνάμεις ασφαλείας. Αγαπάμε τη χώρα μας. Αγαπάμε τη σημαία μας» της είπε. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μπορεί να ήταν ο γιος του οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πατέρας ήταν κατηγορηματικός: «Ο γιος μου είναι ένας απλός στρατιώτης. Τον έστειλε στην πρώτη γέφυρα ο διοικητής του». Ο ίδιος δήλωσε υποστηρικτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και σίγουρος πως το παιδί του θα αφεθεί ελεύθερος. «Πιστεύω στην τουρκική δικαιοσύνη» είπε. «Ο γιος μου δεν είναι τρομοκράτης. Δεν είναι προδότης». Δεν είναι βέβαιο πως οι ελπίδες του θα γίνουν πραγματικότητα.