Αυτή τη φορά, χρειάστηκαν μόλις τέσσερα εικοσιτετράωρα για να ξαναχτυπήσει ο τρόμος στην Ευρώπη. Πρώτη φορά, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στη Γερμανία –χώρα που θεωρούνταν λιγότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο από τη Γαλλία. Δράστης, ένας 17χρονος Αφγανός που πέρασε στη Γερμανία από την Αυστρία ως ασυνόδευτος πρόσφυγας τον Ιούνιο του 2015. Μια ευκαιρία για τη γερμανική λαϊκιστική (ακρο)Δεξιά να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τους φόβους των πολιτών –κι ας μη δείχνουν προς το παρόν τα στατιστικά στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην εισροή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε εκείνο το διάστημα η Ανγκελα Μέρκελ –και μια αύξηση της εγκληματικότητας ή του τρομοκρατικού κινδύνου.

Ο 17χρονος είχε περάσει τους πρώτους του μήνες στη Γερμανία σε ένα καταφύγιο για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο Οχσενφουρτ της Βαυαρίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, ζούσε με ανάδοχη οικογένεια στη γειτονική πόλη Βίρτσμπουργκ. Η αίτησή του για άσυλο είχε γίνει δεκτή στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, είχε ξεκινήσει πρακτική άσκηση σε έναν τοπικό φούρνο. Οσοι τον γνώριζαν, μιλούν για έναν «μουσουλμάνο όχι ιδιαίτερα θρήσκο, που πήγαινε στο τζαμί για τις θρησκευτικές γιορτές», έναν «ήρεμο, ισορροπημένο νέο» που δεν είχε δώσει δείγματα «ριζοσπαστισμού ή φανατισμού». Το βράδυ της Δευτέρας ο 17χρονος επιτέθηκε στα τυφλά με τσεκούρι και μαχαίρι εναντίον των επιβατών ενός επαρχιακού τρένου φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπάρ!» («Ο Θεός είναι μεγάλος!»).

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Τρόιχτλινγκεν – Βίρτσμπουργκ με περίπου 30 επιβάτες. Αρχικά, ο 17χρονος έπεσε κατά τύχη πάνω σε μια εργαζόμενη του καταφυγίου όπου διέμενε. Οταν όμως εκείνη του μίλησε αυτός δεν απάντησε, απλώς μετακινήθηκε σε άλλο βαγόνι. Κατόπιν, γύρω στις 22.15, λίγο πριν από την άφιξη του τρένου στο Βίρτσμπουργκ κλείστηκε στην τουαλέτα, πήρε στα χέρια το τσεκούρι και το μαχαίρι που είχε κρυμμένα σε μια τσάντα και βγαίνοντας όρμησε πάνω στους επιβάτες χτυπώντας τους «με όλες του τις δυνάμεις» στο κεφάλι. Τραυμάτισε τέσσερα άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας από το Χονγκ Κονγκ, τα δύο σοβαρά. Επιβάτες κατάφεραν να τραβήξουν τον μοχλό ασφαλείας ακινητοποιώντας το τρένο, ο 17χρονος πήδηξε έξω και λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω επιτέθηκε πισώπλατα και τραυμάτισε ακόμη μία γυναίκα. Λίγο πιο πέρα, συνάντησε άνδρες μιας επίλεκτης μονάδας της γερμανικής αστυνομίας που βρίσκονταν στην περιοχή για άλλο λόγο και είχαν ειδοποιηθεί για την επίθεση. Πετάχτηκε μπροστά τους μέσα από τους θάμνους κραδαίνοντας το τσεκούρι του. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Οι Αρχές μίλησαν εξαρχής για «πιθανή ισλαμική επίθεση», κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να προστίθενται σταδιακά. Πρώτα στο δωμάτιο του 17χρονου βρέθηκε μια σημαία του ISIS, ζωγραφισμένη στο χέρι. Κατόπιν βρέθηκε ένα σημείωμα στα παστούν, που έλεγε: «Προσευχηθείτε για μένα ώστε να μπορέσω να πάρω εκδίκηση από αυτούς τους άπιστους και προσευχηθείτε για μένα να πάω στον Παράδεισο». Πολλές ώρες αργότερα, χθες το απόγευμα, οι Αρχές αποκάλυψαν πως ο 17χρονος είχε μάθει το Σάββατο ότι ένας φίλος του είχε χάσει τη ζωή του στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, το ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέσω του προπαγανδιστικού του ιστοτόπου χαρακτηρίζοντας τον δράστη «έναν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», που «πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση ως απάντηση στις εκκλήσεις στοχοποίησης των χωρών της συμμαχίας που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και στο Ιράκ –φρασεολογία σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη που χρησιμοποίησε για να αναλάβει την επίθεση της 14ης Ιουλίου από έναν 31χρονο Τυνήσιο στη Νίκαια. Το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο, το παρουσίασε ως μήνυμα του δράστη. «Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και θα διαπράξω μια μαρτυρική επιχείρηση στη Γερμανία», ως αντίποινα στις δυτικές επιθέσεις «που σκοτώνουν τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά μας», εμφανίζεται να λέει ο «Μουχαμάντ Ριάντ». Λίγο νωρίτερα, οι βαυαρικές Αρχές μιλούσαν για γρήγορη και πρόσφατη ριζοσπαστικοποίηση του 17χρονου –όπως ακριβώς και ο γάλλος γενικός εισαγγελέας στην περίπτωση του δράστη της Νίκαιας. Εφόσον αποδειχθεί ωστόσο αυθεντικό, το βίντεο δείχνει πως είτε βρισκόταν σε επαφή με μέλη ή κάποιο δίκτυο της τζιχαντικής οργάνωσης είτε είχε στείλει τη «διαθήκη» του σε κάποιο κανάλι της.