Ο Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν τη βοήθεια της Ουάσινγκτον στις έρευνες για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, παράλληλα όμως κάλεσε σε σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και αυτοσυγκράτηση εν μέσω του μπαράζ εκκαθαρίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Βάσει της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ότι θα ζητήσει.

Ο Έρνεστ ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει σε ηλεκτρονική μορφή υλικό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το οποίο εξετάζεται από Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι το αίτημα έκδοσης εκ μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της διμερούς συμφωνίας έκδοσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί τις δημοκρατίες αξίες, ζητώντας επίσης από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν εντός του πλαισίου του νόμου.