Από ψηλά, η εικόνα παραπέμπει σε μία χώρα ενωμένη μέσα στο πένθος: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολιτικοί και απλοί πολίτες, τηρούν ενός λεπτού σιγή στην Promenade des Anglais της Νίκαιας στη μνήμη των 84 ανθρώπων που χάθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σοσιαλιστές και Δεξιοί, Μανουέλ Βαλς και Μαρισόλ Τουρέν από τη μία πλευρά, Κριστιάν Εστροζί και Ερίκ Σιοτί από την άλλη, κατάφεραν πράγματι να διανύσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μαζί. Ο γάλλος πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης που έδωσαν το «παρών», όμως, έγιναν στόχος έντονων αποδοκιμασιών εκ μέρος των παρισταμένων. «Ολάντ παραιτήσου!» ακούστηκε να φωνάζει το πλήθος. Μια πρωτοφανής για τελετή μνήμης σκηνή, αποκαλυπτική όσον αφορά το κλίμα ανησυχίας και έντασης που βασιλεύει στη Γαλλία, εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πέντε ημέρες τώρα, οι πολιτικές αντεγκλήσεις είναι πιο οξείες από ποτέ, με τη Δεξιά να επιτίθεται και την κυβέρνηση να προειδοποιεί για κίνδυνο «τραμποποίησης» του δημόσιου λόγου.

Με τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου της Δεξιάς να έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, οι υποψήφιοι μοιάζει να επιδίδονται σε πλειοδοσία καταγγελιών της κυβέρνησης για ανικανότητα. «Αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η επίθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί» αποφάνθηκε ο συνήθως μετριοπαθής Αλέν Ζιπέ. «Οταν είμαστε σε πόλεμο, προστατεύουμε την εθνική επικράτεια» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν. Τον περισσότερο θόρυβο ωστόσο ξεσήκωσε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διακηρύσσοντας στο TF1 ότι «όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες δεν έγιναν». Σε κοινό τους ανακοινωθέν, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών ανταπάντησαν διαβεβαιώνοντας ότι «καμία άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τόσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ριζοσπαστικοποίηση. Στο μεταξύ, οι πολίτες στράφηκαν χθες το απόγευμα στον γάλλο γενικό εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν για απαντήσεις στα «γιατί» και τα «πώς» που εξακολουθούν να τους στοιχειώνουν. Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο 31χρονος δράστης, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαχουαϊέζ Μπουλέλ, είχε προσχεδιάσει την επίθεση. Και έριξε λίγο περισσότερο φως σε εκείνη την «πολύ γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση» για την οποία είχε μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών. Παρότι «κανένα στοιχείο της έρευνας δεν αποδεικνύει σε αυτό το στάδιο» κάποια δήλωση πίστης του Μπουλέλ στο ISIS, που ανέλαβε εντούτοις την ευθύνη για την επίθεση, ο δράστης είχε εκδηλώσει πρόσφατα «σαφές» ενδιαφέρον για τον «ακραίο ισλαμικό χώρο». Μεταξύ 1ης και 13ης Ιουλίου έκανε «σχεδόν καθημερινά αναζητήσεις στο Ιντερνετ για σούρες του Κορανίου» αλλά και για τις επιθέσεις στο Ορλάντο και το Ντάλας, όπως και τη διπλή δολοφονία που είχε διαπράξει ένας τζιχαντιστής στο Μαγκνανβίλ της Γαλλίας τον Ιούνιο.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στον υπολογιστή του «φωτογραφίες που σχετίζονται με το ακραίο Ισλάμ», κυρίως μαχητών με τη σημαία του ISIS, αλλά και «πρωτοσέλιδα του «Charlie Hebdo», φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν» καθώς και του αλγερινού τζιχαντιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ. Ο Μπουλέλ είχε μάλιστα αφήσει τις τελευταίες οκτώ μέρες γενειάδα, «εξηγώντας πως η σημασία της ήταν θρησκευτική». Η «ριζοσπαστικοποίηση», επεσήμανε ο Μολέν, «μπορεί να επέλθει ακόμα πιο γρήγορα» όταν πρόκειται για «διαταραγμένες προσωπικότητες ή άτομα που γοητεύονται από την υπερβολική βία».