«Αποφύγαμε μια καταστροφή αλλά οι πραξικοπηματίες, με την εγκληματική τους πράξη, έκαναν ένα μεγάλο δώρο στον κύριο εχθρό τους, τον Ερντογάν. Με το άλλοθι της εκκαθάρισης της δημόσιας διοίκησης από τους οπαδούς της αδελφότητας Γκιουλέν, που σύμφωνα με την κυβέρνηση οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα, ένα τεράστιο κυνήγι μαγισσών άρχισε αμέσως στη Δικαιοσύνη, από τα χαμηλότερα μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια. Ακολούθησε η εκκαθάριση στην αστυνομία, που είχε ήδη εκκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα «γκιουλενικά στοιχεία» της τα τελευταία δύο χρόνια. Το τρίτο κύμα θα έρθει στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, και άλλα θα ακολουθήσουν σε όλες τις δημόσιες διοικητικές αρχές, και γενικότερα στην κοινωνία των πολιτών. Ο τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε έτσι να κάνει πραγματικότητα τα σχέδιά του για μια δικαιοσύνη απολύτως υποταγμένη στις εντολές του, ένα κράτος και μια κοινωνία ακόμη πιο ελεγχόμενα από τον ίδιο και το κόμμα του. Οι πραξικοπηματίες άνοιξαν μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν μια λεωφόρο ώστε να μπορέσει να θεμελιώσει την απόλυτη εξουσία του».

Αυτά έγραφε χθες στη «Monde» ο τούρκος πολιτειολόγος Αχμέτ Ινσέλ, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Γαλατάσαραϊ και αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ». Οι εξελίξεις τον δικαιώνουν απόλυτα. Τρία εικοσιτετράωρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που κόστισε σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό τη ζωή 308 ανθρώπων, ανάμεσά τους 100 στασιαστές, ο αριθμός των συλληφθέντων στρατιωτικών και δικαστικών ξεπερνούσε χθες τις 7.500 –σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι 6.038 είναι στρατιωτικοί και «μόλις» 755 είναι δικαστικοί, άλλες πληροφορίες εντούτοις μιλούσαν για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσά τους 4.500 αστυνομικοί, 614 χωροφύλακες και 30 κυβερνήτες, είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Τρία είναι τα συνθήματα: επιδρομές, εκκαθαρίσεις και κυνήγι μαγισσών. Από το πρωί κυκλοφορεί μια λίστα με αρθρογράφους. Μιλάνε για ασταμάτητες συλλήψεις» δήλωνε ο Τσενγκίζ Ακτάρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Istanbul Policy Center. Ολες οι άδειες των περίπου τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων της Τουρκίας ανακλήθηκαν.

Απέναντι στις προειδοποιήσεις ΕΕ και ΗΠΑ, η Αγκυρα εμφανίζεται άλλοτε καθησυχαστική και άλλοτε ενοχλημένη. Οι πραξικοπηματίες θα κληθούν «να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε», αλλά αυτό θα γίνει «στο πλαίσιο του νόμου», διαβεβαίωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ την ώρα που έκαναν τον γύρο του κόσμου ενοχλητικές εικόνες συλληφθέντων στρατιωτών πισθάγκωνα δεμένων, ημίγυμνων, ξυλοκοπημένων, στοιβαγμένων σε στάδια ή σε λεωφορεία. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε μέσω twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις υποψίες που διατύπωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν πως η Αγκυρα είχε ήδη έτοιμες εκ των προτέρων τις λίστες των συλλήψεων: η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει ποτέ από τη δημοκρατική της πρόοδο και την αρχή του κράτους δικαίου διαβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός άφηνε ακόμη μία φορά, παρά τον βομβαρδισμό των προειδοποιήσεων από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Συνολικά 103 στρατηγοί και ναύαρχοι φιγουράρουν στη λίστα των συλληφθέντων. Οι 27 από αυτούς ήδη ανακρίνονται από χθες από τους τούρκους εισαγγελείς. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε χθες το απόγευμα με τον χαρακτήρα του «επείγοντος» την είδηση πως ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Λίγη ώρα αργότερα, δύο ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, το Haberturk και το NTV, μετέδωσαν πως ο Οζτούρκ όχι μόνο δεν είχε ομολογήσει αλλά επέμεινε πως προσπάθησε να αποτρέψει το πραξικόπημα.