Ενας άνθρωπος βίαιος, ασταθής, που χτυπούσε την πρώην σύζυγό του και «δεν ήταν και πολύ καλά στα μυαλά του» αλλά δεν είχε «καμία σχέση με τη θρησκεία», «δεν προσευχόταν, δεν νήστευε, έτρωγε χοιρινό, έπινε αλκοόλ, έπαιρνε ακόμη και ναρκωτικά». Ηταν γνωστός στην αστυνομία αλλά παντελώς άγνωστος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, δεν είχε επισκεφθεί ούτε μία φορά τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Και εντούτοις, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για τους 84 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες που άφησε πίσω του πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός. Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Λαχουαϊέζ Μπουλέλ, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια; Το μόνο βέβαιο είναι πως το προφίλ του διαφέρει σημαντικά από εκείνο των τζιχαντιστών που διέπραξαν τις προηγούμενες επιθέσεις στη Γαλλία. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μίλησε για «μία πολύ γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση», «μια επίθεση νέου τύπου» από «άτομα ευαίσθητα στο μήνυμα του ISIS που εμπλέκονται σε εξαιρετικά βίαιες πράξεις χωρίς να έχουν υποχρεωτικά περάσει από εκπαίδευση». Με ό,τι δυσοίωνο μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Ο Μπουλέλ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1985 στο Μσάκεν της Τυνησίας, μία πόλη η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την παραλιακή Σους. Πολλά πράγματα για την περίοδο που ζούσε εκεί δεν έχουν γίνει γνωστά. Γνωρίζουμε όμως πως πριν από περίπου 10 χρόνια παντρεύτηκε τη Χ., μια συνομήλική του με καταγωγή από τη Νίκαια. Το ζευγάρι ξεκίνησε την κοινή του ζωή στη Γαλλία γύρω στο 2008. Εκείνη την περίοδο ο Μπουλέλ παίρνει προσωρινή άδεια παραμονής λόγω οικογενειακής κατάστασης. Το ζευγάρι έχει πλέον τρία μικρά παιδιά, ζει στο βόρειο τμήμα της Νίκαιας. Αλλά ο γάμος τους είναι κακός. Ο Μπουλέλ «έκανε τη ζωή της γυναίκας του δύσκολη», λέει στη «Libération» ένας παλιός τους γείτονας, ο «Καρίμ». Οι παλιοί γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο οργίλο, βίαιο, ανερμάτιστο, «έναν τρελό», «στα όρια της ψυχιατρικής περίπτωσης». «Εκανε πράγματι παράξενα πράγματα», λέει ο «Καρίμ». «Ουρούσε και αφόδευε μέσα στο διαμέρισμά του. Μια φορά χτύπησε και την πεθερά του». Κυρίως όμως χτυπούσε τη σύζυγό του –υπάρχουν καταγγελίες της στην αστυνομία, προοίμιο μιας διαδικασίας έκδοσης διαζυγίου που δεν ολοκληρώθηκε.

«Το βλέµµα του µε τρόµαζε»

Το ζευγάρι χώρισε πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο Μπουλέλ μετακόμισε στη γειτονιά των παλιών σφαγείων, στα ανατολικά της Νίκαιας, στον πρώτο όροφο ενός τριώροφου κτιρίου. Η Ζασμίν, ένοικος του ισογείου, λέει πως δεν επέστρεφε ποτέ τους χαιρετισμούς της. «Το βλέμμα του με τρόμαζε. Με κάρφωνε. Είπα μάλιστα στα παιδιά μου να μην του απαντούν». Οι γείτονες μιλούν για έναν άνθρωπο μοναχικό, που περνούσε κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας. Δεν φαίνεται να είχε κρατήσει πολλές σχέσεις ούτε με τη γενέτειρά του την Τυνησία. Ο πατέρας του δήλωσε πως είχε περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο μεταξύ 2002 και 2004, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στην κατάθλιψη. Ενας ψυχίατρος της Σους τον οποίο είχε επισκεφθεί τότε, ο Τσεμτσεντίν Χαμουντά, επιβεβαίωσε στο «L’Express» πως είχε διαγνωσθεί με ψυχωτική διαταραχή, πως ήταν «βίαιος» και είχε «προβλήματα με το σώμα του». «Δεν ήταν με τα καλά του», δήλωσε ένας θείος του από το Μσάκεν. «Του άρεσε να επιδεικνύει τους μυς του με αλλόκοτο τρόπο», είπε ένας γείτονας. «Ελεγε άλλα αντ’ άλλων» δήλωσε ένας άλλος.

Ο Μοχάμεντ Λαχουαϊέζ Μπουλέλ εργαζόταν στη Νίκαια ως οδηγός – διανομέας για μεταφορική εταιρεία. Γυμναστική και μποξ, ή μάλλον, μεικτές πολεμικές τέχνες (Mix Martial arts), ένα μαχητικό άθλημα που επιτρέπει όλα τα χτυπήματα, μοιάζει να ήταν τα μοναδικά του χόμπι. Τον περασμένο Μάρτιο είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή: είχε επιτεθεί με ξύλινο μαδέρι σε έναν άλλο αυτοκινητιστή έπειτα από καβγά. Το ποινικό του μητρώο περιελάμβανε και άλλες βιαιότητες και κλοπές, τίποτε όμως που να εγείρει τις υποψίες της Αντιτρομοκρατικής. «Αν αυτός ο τύπος είναι τρομοκράτης, εγώ είμαι ο Ομπάμα! Ο τύπος λάλησε!», λέει ο «Καρίμ». Η πράξη του όμως δείχνει προμελετημένη. Είχε νοικιάσει το φορτηγό των 19 τόνων με το οποίο χίμηξε το βράδυ της 14ης Ιουλίου πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα στην Promenade des Anglais από τις 4 Ιουλίου. Είχε κάνει ανίχνευση της περιοχής στις 12 και 13 Ιουλίου. Και σύμφωνα με τη «Monde», «μεταξύ των επαφών του έχουν εμφανιστεί κάποια ενδιαφέροντα ονόματα». Ανάμεσά τους κι εκείνο του Ομάρ Ντιαμπί, ενός ύποπτου τζιχαντιστή από τη Νίκαια που θεωρείται πιο κοντά στο Μέτωπο Αλ Νούσρα παρά στο ISIS. Μπορεί λοιπόν το τελευταίο να διεκδίκησε καιροσκοπικά την ευθύνη για την επίθεση, παρότι αποκάλεσε τον Μπουλέλ «έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους»; Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν το συνηθίζει.

Αναζητούν συνεργούς

Οι γαλλικές Αρχές άφησαν χθες ελεύθερη την πρώην σύζυγο του Μπουλέλ, εξακολουθούν ωστόσο να κρατούν από την περασμένη εβδομάδα τέσσερα άτομα – όλοι άνδρες από το περιβάλλον του – και συνέλαβαν χθες στη Νίκαια ακόμη δύο, ένα ζευγάρι Αλβανών, που βαρύνονται με υποψίες για επιμελητειακή υποστήριξη στον δράστη