Η φρίκη· ξανά. Το πένθος· ξανά. Ο φόβος· ξανά. Τα μηνύματα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης. Οι διακηρύξεις πως «δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατική απειλή». Η ομολογία πως «η μάχη θα είναι μακρά απέναντι σε έναν εχθρό που θα συνεχίσει να πλήττει τις χώρες που ζουν την ελευθερία τους»· ξανά. Τα αγωνιώδη ερωτήματα: Ηταν μια συντονισμένη επίθεση, μια μεμονωμένη τρομοκρατική ενέργεια ή μια πράξη τρέλας διαποτισμένη από την τζιχαντική προπαγάνδα; Υπάρχουν συνεργοί ασύλληπτοι; Υπήρξαν κενά στα μέτρα ασφαλείας; Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η επίθεση; Και η δήλωση, ενός γάλλου αστυνομικού, η οποία, όσες ενστάσεις και αν επιδέχεται, κόβει την ανάσα: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ένα φορτηγό να γκρεμίσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να ριχτεί πάνω στο πλήθος. Κανένα σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να εμποδίσει μια επίθεση τέτοιου τύπου».

Ανήμερα την εθνική εορτή της, την ώρα που ο κόσμος γιόρταζε το τρίπτυχο των αξιών της, «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη», η Γαλλία χτυπήθηκε για τρίτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες. Στο στόχαστρο βρέθηκε η Νίκαια, η Κυανή Ακτή βάφτηκε στο αίμα τουλάχιστον 84 ανθρώπων. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Ευρώπη σε σοκ· ξανά. Η μία χώρα μετά την άλλη, από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία και από την Ιταλία μέχρι τη Βρετανία, ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους. Γιατί κανείς πια δεν αμφιβάλλει πως το επόμενο χτύπημα των τρομοκρατών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο αίσθημα απειλής, ικανό να τροφοδοτήσει μια σύγκρουση πολιτισμών και μια κατάσταση λανθάνοντος εμφύλιου πολέμου σε αυτό που θεωρούν ως το μαλακό υπογάστριο της Δύσης, είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η γαλλική κυβέρνηση έτρεμε μήπως (ξανα)χτυπήσουν οι τρομοκράτες στη διάρκεια του Euro. Και μόλις έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης, μόλις ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε εκείνη τη 13η Νοεμβρίου με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι θα έληγε στις 26 Ιουλίου, ένας 31χρονος Τυνήσιος, μόνιμος κάτοικος Νίκαιας, γνωστός στην αστυνομία αλλά άγνωστος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, όρμησε με ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα της 14ης Ιουλίου στη διάσημη Promenade des Anglais της Νίκαιας.

«Χρησιμοποιήστε ό,τι όπλο διαθέσιμο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε βόμβα ή σφαίρες, αντιμετωπίστε μόνοι σας έναν άπιστο Γάλλο ή Αμερικανό. Σπάστε του το κρανίο με πέτρα, μαχαιρώστε τον, χτυπήστε τον με αυτοκίνητο, ρίξτε τον σε γκρεμό, πνίξτε τον, δηλητηριάστε τον. Μη ζητήσετε τη γνώμη κανενός. Ο άπιστος, και μαχητής και απλός πολίτης να είναι, δεν έχει σημασία. Είναι και οι δύο εχθροί». Είναι το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο εκπρόσωπος του ISIS Μοχάμεντ αλ Αντνάνι τον Σεπτέμβριο του 2014, τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του «χαλιφάτου». Ο φόβος, παντού.