Πάντα πρόεδρος, ήδη υποψήφιος: αυτή την εικόνα έδωσε χθες, ανήμερα την εθνική εορτή, ο Φρανσουά Ολάντ στους Γάλλους. Ηταν για εκείνον η πέμπτη κατά σειρά «συνέντευξη της 14ης Ιουλίου», το τελευταίο του ραντεβού με την τηλεοπτική αυτή παράδοση πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη. Δεν δήλωσε βέβαια ανοικτά υποψήφιος για δεύτερη θητεία –έχει ήδη πει πως θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στα τέλη της χρονιάς. Ολα όμως σε αυτή τη 45λεπτη προεδρική ομιλία «έδειχναν» προς το 2017. Ο Ολάντ υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική του, απηύθυνε (ακόμα) μια (σαφή αυτή τη φορά) προειδοποίηση στον υπουργό Οικονομίας του και πλασαρίστηκε ως το καλύτερο ανάχωμα απέναντι στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς –ή και μιας επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία του χρόνου.

Μεγάλη είδηση δεν βγήκε. Κόκκινη κάρτα στον Εμανουέλ Μακρόν, τον υπερφιλόδοξο υπουργό Οικονομίας που πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι του προσωπικού του κινήματος Εμπρός!, ο Φρανσουά Ολάντ δεν έδειξε. Εδειξε πάντως, απαντώντας σε τηλεοπτική μετάδοση από το Ελιζέ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ζιλ Μπουλό και Νταβίντ Πουζαντά, μια κίτρινη κάρτα: Πρέπει «να σέβεται τους κανόνες της κυβέρνησης», που είναι «η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα, η υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, η ολοκληρωτική αφοσίωση στην αποστολή του» του διεμήνυσε. «Σέβομαι τους κανόνες σημαίνει παραμένω στην κυβέρνηση, δεν τους σέβομαι σημαίνει πως δεν παραμένω στην κυβέρνηση. Ολοι έχουν γνώση πλέον». «Ο Μανουέλ Βαλς θα πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται τον αναιδή που τον χλευάζει με τις σιωπηλές ευλογίες του προέδρου» σχολίασε στο «L’Obs» ο Ρολάν Γκρεζά. «Ούτε συζήτηση, σε αυτό το στάδιο, να κάνει ο Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν το δώρο μιας απόλυσης» σχολίασε η «Libération».

Η Γαλλία «πάει καλύτερα», επανέλαβε το σύνθημα των τελευταίων μηνών ο γάλλος πρόεδρος. «Θα έχουμε μείωση της ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους» δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά. Δεν ήταν ωστόσο ο ενθουσιώδης Φρανσουά Ολάντ της 14ης Ιουλίου του 2015, ο ηγέτης που είχε μόλις πρωταγωνιστήσει στην αποσόβηση ενός Grexit σε εκείνη την ολονύκτια Σύνοδο Κορυφής: έναν χρόνο, μια προσφυγική κρίση, πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο και ένα Brexit αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία του. «Παραμένουμε εύθραυστοι, ιδιαίτερα λόγω εξωτερικών γεγονότων. Το Brexit δεν εξαρτάται από εμάς, έχει όμως συνέπειες».

Ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας Ευρώπης που «προστατεύει» τα σύνορά της, τους εργαζομένους της, τις επιχειρήσεις της. Μίλησε για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και ενός διπλασιασμού των επενδύσεων από την ΕΕ μέσα στην επόμενη πενταετία. Υπεραμύνθηκε του νόμου Ελ Κομρί, της αμφιλεγόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί: «Για να μη γίνεσαι αντιδημοφιλής, το καλύτερο είναι να μην κάνεις τίποτε. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι έτσι την πολιτική δράση». «Τήρησα όλες μου τις δεσμεύσεις», «είμαι ένας άνθρωπος της Αριστεράς», η Γαλλία θα είναι «σε καλύτερη κατάσταση το 2017 από ό,τι το 2012» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Πριν από πέντε χρόνια η Γαλλία «έπρεπε να ξανασταθεί όρθια», τώρα «πρέπει να μείνει όρθια και να μπορέσει να μιλήσει στον κόσμο», «αυτό που μας απειλεί, είναι η άνοδος των λαϊκισμών αλλά δεν θα επιτρέψω να με φοβίσουν οι απειλές», «δεν εγκαταλείπω τις προσπάθειες να πείσω τους Γάλλους πως το μέλλον δεν βρίσκεται σε μια Γαλλία ζαρωμένη», «το διακύβευμα του 2017 θα είναι πολύ πιο σημαντικό από εκείνο του 2012», κάτι που σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να επιλέξει έναν έμπειρο ηγέτη –όπως αυτός.

9.895ευρώ μηνιαίως λαμβάνει (μεικτά) ως μισθό ο κομμωτής του Φρανσουά Ολάντ όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα προκαλώντας σάλο. Ο γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και γι’ αυτό. «Καταλαβαίνω πώς μπορεί να ακούγεται αυτό», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είναι εκείνος που «μείωσε τον προϋπολογισμό του Ελιζέ» (από 109 εκατομμύρια το 2012 στα 100 εκατομμύρια) καθώς και την προσωπική του αποζημίωση (κατά 30%).