Ενας αδύναμος πρόεδρος: μπορεί η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να ανέβηκε στο 28%, από 21% τον Ιούνιο, μετά τα έξι γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν στο Euro, αλλά η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, να το ξαναπούμε άλλη μία φορά, βρίσκεται σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ifop, δέκα μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, μόλις στο 28%.

Ενας αγανακτισμένος πρωθυπουργός: «Ο Μανουέλ Βαλς έχει μπουχτίσει. Με όλα. Με τον Μακρόν που αμφισβητεί την εξουσία του, με τον Ολάντ που τον παραμελεί και προστατεύει τον Μακρόν, με τους υπουργούς του που τον κακολογούν πίσω από την πλάτη του, με τους βουλευτές του που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι» έγραφε χθες ο Εμανουέλ Μπερετά στο «Point».

Και ένας φιλόδοξος, πολύ φιλόδοξος υπουργός –ή, άλλως, «το παλιόπαιδο της κυβέρνησης» όπως φέρεται να αποκαλούν πολλοί συνάδελφοί του υπουργοί τον Εμανουέλ Μακρόν, τον υπουργό Οικονομίας που πρωταγωνίστησε το βράδυ της Τρίτης στο Maison de la Mutualité του Παρισιού, σε «ένα σόου αυθάδειας και ταλέντου», την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του προσωπικού του, «διακομματικού», κινήματος En Marche! (Εμπρός!).

Αυτό το πολιτικό «τρίγωνο» απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τη Γαλλία ανήμερα της εθνικής εορτής, την Ημέρα της Βαστίλλης –ή μάλλον τον γαλλικό Τύπο διότι σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Harris-Interactive, μόλις 8% των Γάλλων θα ήθελε να ακούσει τον γάλλο πρόεδρο να μιλάει για τις σχέσεις του με τον σοσιαλδημοκράτη Βαλς και τον σοσιαλφιλελεύθερο Μακρόν κατά το παραδοσιακό του σημερινό διάγγελμα και μόλις 12% ανυπομονεί να μάθει τι έχει να πει ο Ολάντ όσον αφορά την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Αντιθέτως, η μεγάλη πλειοψηφία, 58%, αδημονεί να ακούσει τι έχει να πει ο πρόεδρος για την ασφάλεια και την ανεργία, αυτά τους απασχολούν πρωτίστως.

Τον γαλλικό Τύπο, πάλι, τον απασχολούσε χθες πρωτίστως να μάθει πώς σκέφτεται να απαντήσει ο Φρανσουά Ολάντ σε εκείνο το «αυτό το κίνημα τίποτα δεν μπορεί πια να το σταματήσει! Θα το οδηγήσουμε μέχρι το 2017 και μέχρι τη νίκη!», που διακήρυξε ο υπουργός Οικονομίας του ενώπιον 3.500 ατόμων που φώναζαν «Macron président!». Επειτα από το αυστηρό «είναι καιρός να σταματήσουν όλα αυτά» που είπε την Τρίτη ο Βαλς εξέφρασε και χθες ανοιχτά την αγανάκτησή του για αυτόν τον υπουργό που έχει ξεκινήσει ξεκάθαρα εκστρατεία χωρίς να έχει δηλώσει καθαρά ότι θα είναι υποψήφιος το 2017. «Δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε ένα υποτιθέμενο σύστημα υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού όταν είμαστε οι ίδιοι προϊόν της ελίτ της γαλλικής Δημοκρατίας» δήλωσε αναφερόμενος στην προσπάθεια του Μακρόν, αποφοίτου της ENA και πρώην τραπεζίτη, να πλασάρει το Εμπρός! ως κίνημα που εννοεί να υπερακοντίσει το «σύστημα».

Από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό έως την υπουργό Εμανουέλ Κορς, πολλοί γάλλοι Σοσιαλιστές δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους για την τελευταία αυτή πρόκληση του Μακρόν. Σύμφωνα ωστόσο με τη «Monde», το Ελιζέ δεν είδε κανένα casus belli στην ομιλία του –κι ας ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρη κριτική του τρόπου διακυβέρνησης του Ολάντ εκείνο το «όταν προχωρούμε με μισόλογα, δυσκολευόμαστε να πείσουμε». Ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίστηκε, δεν την παρακολούθησε. Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, περιορίστηκε στις συνήθεις συστάσεις του για «συλλογική» και «συνεκτική» δουλειά. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο, Στεφάν Λε Φολ προειδοποίησε: «Ο πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να εκφραστεί» στο σημερινό του διάγγελμα.

«Υπάρχουν προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες» επισήμανε στο «Point» η Αν Καμπανά. «Αν θέλει να μπορέσει να συνεχίσει να σκεπάζεται με κάποια κουρέλια κύρους, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να βρει κατά του Εμανουέλ Μακρόν μια απάντηση (αν όχι μια επίθεση!) τουλάχιστον εξίσου ανδροπρεπή πολιτικά με το «εγώ αποφασίζω, αυτός εκτελεί» που είχε πετάξει ο [πρόεδρος] Ζακ Σιράκ για τον [υπουργό του] Νικολά Σαρκοζί στις 14 Ιουλίου 2004».