Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων σε καφεστιατόριο στην διπλωματική συνοικία της Ντάκα, μετέδωσε το «πρακτορείο» Amaq που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Amaq, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές του Μπανγκλαντές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό των θυμάτων, αναφέροντας μόνο ότι από τα πυρά έπεσαν νεκροί δύο αστυνομικοί και ότι γίνεται προσπάθεια για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 24 έκανε λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, γύρω στις 21.20 της Παρασκευής (τοπική ώρα), οι ένοπλοι μπήκαν στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery όπου συχνάζουν κυρίως ξένοι που διαμένουν στο Μπανγκλαντές και άνοιξαν πυρ. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι οι δράστες είναι 8-9, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Star οι ένοπλοι είναι πέντε.

Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί είπαν ότι οι δράστες εισέβαλαν στον χώρο φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και αμέσως άνοιξαν πυρ.

Ιταλοί υπήκοοι μεταξύ των ομήρων

Ενας από τους υπεύθυνους του εστιατορίου, το Σούμον Ρέζα, που κατάφερε να διαφύγει, ενημέρωσε ότι περίπου 20 αλλοδαποί κρατούνται όμηροι και ότι οι ένοπλοι έκαναν χρήση εκρηκτικών.

Ιταλοί υπήκοοι πιστεύεται ότι βρίσκονται μεταξύ των ομήρων που κρατούν οι ένοπλοι οι οποίοι έκαναν έφοδο σε καφέ όπου συχνάζουν ξένοι στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές χθες, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ντάκα και πρόσθεσε πως «ανησυχεί για τους Ιταλούς» που ενδέχεται να είναι όμηροι, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τις οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αποχώρησε εσπευσμένα από τελετή στο Κολοσσαίο της Ρώμης για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γραφείο του.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ντάκα, η Σοφί Ομπέρ, υπογράμμισε ότι το εστιατόριο είναι πολύ δημοφιλές στους διπλωμάτες και άλλους ξένους. «Ανησυχούμε πολύ γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν όμηροι στο εσωτερικό του», τόνισε.

Για την τρομοκρατική επίθεση στο Μπανγκλαντές ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το τελευταίο διάστημα στο Μπανγκλαντές έχει σημειωθεί κύμα δολοφονιών με στόχο διανοούμενους, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, μπλόγκερ, υπερασπιστές του κοσμικού κράτους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Πολλές από αυτές τις δολοφονίες αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.