Η 13χρονη Ισραηλινή η οποία μαχαιρώθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν στο υπνοδωμάτιό της σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ήταν υπήκοος των ΗΠΑ, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χαλέλ Γιάφα Αριέλ δέχθηκε επίθεση από 19χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος σκαρφάλωσε στον φράκτη ασφαλείας και εισέβαλε σε σπίτι στον οικισμό Κιριάτ Αρμπα.

«Εχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι ήταν υπήκοος των ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι φρουροί του οικισμού Κίριατ Άρμπα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη ενώ κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε και ένας μέλος της ένοπλης πολιτοφυλακής, όπως ανέφεραν ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων και ένας από τους επικεφαλής του οικισμού.

Ο 19χρονος ζούσε σε κοντινό χωριό. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε αμέσως ότι το σπίτι του θα γκρεμιστεί και θα ανακληθούν οι άδειες που έχουν δοθεί σε συγγενείς του ώστε να μπορούν να εργάζονται στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κάλεσε επίσης την παλαιστινιακή ηγεσία να καταδικάσει την επίθεση και να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει την υποκίνηση τέτοιων ενεργειών.

«Ο φρικτός φόνος ενός αθώου κοριτσιού στο κρεβάτι του ρίχνει φως στη δίψα για αίμα και την έλλειψη ανθρωπιάς που επιδεικνύουν οι τρομοκράτες τους οποίους αντιμετωπίζουμε», σημείωσε.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται κηλίδες αίματος στο κρεβάτι και το πάτωμα του δωματίου της.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, σε επιθέσεις Παλαιστινίων, κυρίως με μαχαίρια στον δρόμο, έχουν σκοτωθεί 33 Ισραηλινοί και δύο Αμερικανοί πολίτες. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 198 Παλαιστίνιους χαρακτηρίζοντας τους 134 από αυτούς ως δράστες επιθέσεων. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε συγκρούσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι δράστες πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις όντας απελπισμένοι μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2014 και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομο τον εποικισμό, όμως το Ισραήλ αμφισβητεί αυτήν την άποψη.