Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενιαία αγορά α λα καρτ» για την Βρετανία, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ελεύθερη μετακίνηση.

«Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών -ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» τόνισε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ (στη δεύτερη μέρα της Συνόδου δεν συμμετείχε η Βρετανία).

Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν «κανενός είδους» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit, πριν η Βρετανία ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διτηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε και αυτός το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την ΕΕ.