Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφραζε την ελπίδα πως η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ έπειτα από έξι χρόνια έντασης, αλλά και με τη Ρωσία, μετά τη συγγνώμη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ τον περασμένο Νοέμβριο στα συροτουρκικά σύνορα, θα έφερναν τόνωση του τουρισμού στη χώρα. Διότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία τον Μάιο ήταν μειωμένες κατά 34,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι –η μεγαλύτερη μείωση από τη δεκαετία του 1990. «Ο δοκιμαζόμενος τουριστικός τομέας της Τουρκίας ελπίζει να δρέψει τους διπλωματικούς καρπούς» ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στην «Turkish Daily News». Κι έπειτα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ ήρθε η πρώτη έκτακτη είδηση: «Εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης».

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην είσοδο του τερματικού σταθμού που εξυπηρετεί τις διεθνείς πτήσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας. Οι δύο καμικάζι ανατινάχτηκαν λίγο πριν από τον έλεγχο ασφαλείας (με ακτίνες Χ) από τον οποίο περνούν υποχρεωτικά οι επιβάτες τόσο στην είσοδο των τερματικών σταθμών όσο και στη συνέχεια, πριν κατευθυνθούν προς τις πύλες αναχώρησης. Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, προηγουμένως οι δράστες είχαν ανοίξει πυρ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους «εξουδετερώσουν». Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε έναν αστυνομικό να ρίχνει έναν καμικάζι στο έδαφος, επιχειρώντας να τον ακινητοποιήσει πριν εκείνος πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Η είσοδος και η έξοδος στο Ατατούρκ απαγορεύτηκαν, οι απογειώσεις αεροσκαφών διακόπηκαν, πολλές από τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο άλλαξαν προορισμό, δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου και για πολλοστή φορά φέτος το facebook ενεργοποίησε τη λειτουργία που επιτρέπει σε χρήστες που μένουν σε πόλεις οι οποίες δέχονται επίθεση να «αναφέρονται ως ασφαλείς».

Ηταν η πέμπτη τρομοκρατική επίθεση από τις αρχές του έτους στην Κωνσταντινούπολη, η 17η τους δώδεκα τελευταίους μήνες στην Τουρκία. Πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, στις 7 Ιουνίου, έντεκα άνθρωποι –επτά αστυνομικοί, τέσσερις πολίτες –έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στη συνοικία Βεζνετζιλέρ, σε κοντινή απόσταση από το Μεγάλο Παζάρι και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Τα εκρηκτικά είχαν πυροδοτηθεί από απόσταση τη στιγμή που διερχόταν λεωφορείο των τουρκικών ΜΑΤ. Την ευθύνη είχαν αναλάβει τότε τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), οργάνωση που έχει αποσχιστεί από το PKK και βαρυνόταν ήδη με δύο επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αυτή τη φορά, οι υποψίες βάρυναν περισσότερο τους τζιχαντιστές του ISIS, που έχουν πραγματοποιήσει δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη με 16 νεκρούς, οι 12 τουρίστες, από τις αρχές του έτους. Η οργάνωση τείνει άλλωστε να κάνει επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως και να χτυπάει στα τυφλά και ανεξάρτητα από τις (γεωγραφικές και πολιτικές) ιδιαιτερότητες της Τουρκίας, οι διεθνείς αερομεταφορές, τα αεροδρόμια και οι πτήσεις βρίσκονται ξεκάθαρα στο στόχαστρό της. Μέλη του ίδιου τζιχαντικού τρομοκρατικού πυρήνα που είχε χτυπήσει και στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, στις 22 Μαρτίου χτύπησαν στις Βρυξέλλες στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ καθώς και στον σταθμό του μετρό Μαελμπέκ σκοτώνοντας 32 ανθρώπους. Και το μυστήριο της πτήσης 804 της EgyptAir που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο και συνετρίβη στη Μεσόγειο στις 19 Μαΐου παρασύροντας στον θάνατο 66 ανθρώπους ακόμη αναζητεί λύση.