Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης.

Από τους 41 οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς.

Μεταξύ των νεκρών, εκτός από Τούρκους πολίτες, υπάρχουν πολίτες του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Ουκρανίας του Ουζμπεκιστάν, του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Τυνησίας.

Ως προς τους δράστες, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» αναφέρει ότι κατά την εισαγγελική έρευνα γύρω από την επίθεση, εκφράζεται η υποψία ότι οι δράστες μπορεί να είναι ξένοι πολίτες. Δίχως όμως να αναφέρεται προς το παρόν κάτι σχετικό με την εθνικότητα των δραστών.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ, απαντώντας σε ερώτηση για τον ακριβή αριθμό των τραυματιών είπε πως τα στοιχεία συγκεντρώνονται από διάφορα νοσοκομεία και ότι ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού.Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

Το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια πληροφορία είχαν μεταδώσει νωρίτερα και ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ τούρκος αξιωματούχος είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Dogan ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Για το ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έκανε λόγο και η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ότι οι τουρκικές αρχές πιστεύουν πως επρόκειτο για τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού.

Οι δράστες φέρονται να προσπάθησαν να περάσουν την εξωτερική πύλη όπου γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας και έγιναν αντιληπτοί. Ανοιξαν πυρ με καλάσνικοφ πριν ανατιναχθούν. Αστυνομικοί τους πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν.

Το δίκτυο NBC μετέδωσε μαρτυρία ότι ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους δράστες στο έδαφος πριν ο τελευταίος πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ μίλησε για έναν δράστη ο οποίος πυροβόλησε με καλάσνικοφ στον χώρο του αεροδρομίου.

Μετά την επίθεση, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το «Ατατούρκ» καθηλώθηκαν και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.

Ματαιώσεις πτήσεων θα υπάρξουν και το πρωί της Τετάρτης. Τούρκος αξιωματούχος όμως δεν ήταν σε θέση να πει συγκεκριμένα ποιες θα είναι αυτές.

Ευθύνες στην Δύση καταλογίζει ο Ερντογάν

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρει ο τούρκος πρόεδρος.

Και εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ,σημείωσε πως «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Καταδικάζει την επίθεση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».