Το μέλλον της ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit θα τεθεί επί τάπητος σε Σύνοδο Κορυφής των «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ένωση δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη βρετανική έξοδο έως ότου ενεργοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο σήμερα, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την ιστορική κάλπη της 23ης Ιουνίου.

Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέθεσε πως εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση η χρονική στιγμή για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «και πρέπει να κάνουμε υπομονή».

«Αυτή είναι η μόνη νόμιμη οδός» σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που έβγαλε Brexit, με το μείζον να είναι για το Λονδίνο και τους υπόλοιπους το πότε θα ξεκινήσει το διαζύγιο.

Το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 στη Συνθήκη της Λισαβόνας αντιστεκόμενο στις πιέσεις της ΕΕ, η οποία θέλει να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας.

Τη Δευτέρα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι εμφανίστηκαν σε κοινή γραμμή μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο αποκλείοντας κάθε είδους επίσημη ή ανεπίσημη διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ανακοινώνοντας τη διεξαγή της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε πως είναι προτιμότερο για την ΕΕ να περιμένει λίγες εβδομάδες και να προετοιμαστεί αντί να βιαστεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις μετά την βρετανική ψήφο.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία, η οποία θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο στα ηνία της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Τρίτη από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει «μόλις αυτό είναι δυνατό» το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως «η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.