Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη Δευτέρα το βράδυ την ελπίδα ότι το μήνυμα που έστειλε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο διατύπωνε τη λύπη της Αγκυρας για την κατάρριψη του στρατιωτικού αεροσκάφους της Ρωσίας από την Τουρκία το 2015, μπορεί να οδηγήσει σε «ταχεία» εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την παρούσα κατάσταση που είναι επιβλαβής για τις δύο χώρες και να προχωρήσουμε προς μια ταχεία εξομάλυνση» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια δείπνου στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία αποδεικνύει πάντα στους φίλους της ότι είναι μια χώρα εμπιστοσύνης» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έκανε λόγο για «συγγνώμη» εκ μέρους του τούρκου προέδρου.

Επίσης, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους χαιρέτισε την επισημοποίηση, τη Δευτέρα, της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ, έπειτα από 6 χρόνια έντασης.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι αυτό θα επιτρέψει να «βοηθήσουμε» τη Λωρίδα της Γάζας «να πάρει ανάσα» από τον ισραηλινό αποκλεισμό, χάρη σε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, δια της θαλάσσιας οδού, που θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή από τη Μερσίνη (νότια) προς το ισραηλινό λιμάνι Αστόντ.