Είναι ένα πασίγνωστο σατιρικό σκίτσο: «Θα ήθελες λίγο τσάι;» ρωτάει η γυναικεία φιγούρα, με την τσαγιέρα στο χέρι, την ανδρική φιγούρα που κάθεται στο τραπέζι. «Οχι», είναι η απάντηση. Και η ετυμηγορία: «Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο». Μόνο που κανείς στη Βρετανία, και πέραν αυτής, δεν έχει διάθεση για αστεϊσμούς τις τελευταίες ημέρες. Και η φράση «Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο» επανέρχεται στον Τύπο –στο περιοδικό «Economist», στη γαλλική «Libération»… –σε πιο δραματικούς τόνους. Πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα που άλλαξε τον ρου της ευρωπαϊκής Ιστορίας, η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι εν μέσω καταιγίδας.

Η στερλίνα συνεχίζει τη βουτιά της –έπεσε χθες σε νέο χαμηλό ρεκόρ 30ετίας. Η Standards & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας από ΑΑΑ σε ΑΑ. Ολες οι επενδυτικές αποφάσεις έχουν παγώσει. Ενας στους πέντε επικεφαλής βρετανικής επιχείρησης σκέπτεται να μετεγκαταστήσει μέρος της δραστηριότητάς της. Τα κρούσματα ρατσισμού ή ξενοφοβίας αυξάνονται –σύμφωνα με την «Independent», έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 περιστατικά από την περασμένη Πέμπτη, πολλά από αυτά εις βάρος Πολωνών, ο εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου μάλιστα Σαντίκ Καν κάλεσε χθες την αστυνομία της πόλης να επαγρυπνεί. Την ίδια ώρα, η Σκωτία απειλεί με νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της ενώ η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή. Οι Βρετανοί αγωνιούν –αλλά κανείς δεν είναι εκεί για να τους δώσει απαντήσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός και επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ του Remain Ντέιβιντ Κάμερον έλυσε χθες τη σιωπή που τηρούσε από την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί «μέχρι τον Οκτώβριο», για να δηλώσει παραδόξως κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έγραψε στην «Telegraph», επίσης λύνοντας τη σιωπή του, ο Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ αλλά «δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο πρώτος. «Η Βρετανία θα είναι πάντα μέρος της Ευρώπης. Το μόνο που θα αλλάξει –και αυτό δεν θα γίνει βιαστικά –είναι πως η Βρετανία θα βγει από το αδιαφανές σύστημα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε ο δεύτερος. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό που θεωρώ ως το καλύτερο για τη Βρετανία, πρέπει όμως να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ είναι οριστική» πρόσθεσε ο Κάμερον, απογοητεύοντας τους Βρετανούς που θα ήθελαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα –ανάμεσά τους και αρκετοί που ψήφισαν Brexit στις 23 Ιουνίου. Για τη συνέχεια, όμως, κανείς δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο. «Γιατί πρέπει να κάνω εγώ όλα τα δύσκολα;» φέρεται να είπε ο Κάμερον σε συνεργάτες του την περασμένη Παρασκευή, εξηγώντας την απόφασή του να παραιτηθεί.

Η επιτροπή 1922 των Τόρις, που καθορίζει την κομματική ατζέντα, επιχείρησε χθες να βάλει μια στοιχειώδη τάξη: η ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 2 Σεπτεμβρίου, αποφάνθηκε· η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων θα αρχίσει αύριο και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο. Μπόρις Τζόνσον και Τερίσα Μέι, η υπουργός Εσωτερικών που στήριξε το Remain, θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι για την αντικατάσταση του Κάμερον. Οσο (θα) μαίνεται η μάχη όμως, στην κορυφή του βρετανικού κράτους υπάρχει ουσιαστικά ένα κενό. Το οποίο θα έπρεπε κανονικά να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση. Μόνο που, ως απάντηση στην πιο σημαντική ενδεχομένως πολιτική απόφαση της Βρετανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εργατικοί αποφάσισαν να αυτοκαταστραφούν.

Περισσότερα από 20 μέλη της «σκιώδους κυβέρνησης» του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν υποβάλει την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χλιαρότατη εκστρατεία που έκανε υπέρ του Remain –και κυρίως από τον φόβο πως με αυτόν επικεφαλής σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το κόμμα θα συντριβεί. «Το Εργατικό Κόμμα χρειάζεται έναν ηγέτη που να μπορεί να το ενώσει και όχι να το διχάσει» διαμήνυσε χθες η Αντζελα Ιγκλ, (πρώην) εκπρόσωπος για θέματα Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Δεξιοτήτων. Ο ίδιος ο Κόρμπιν βέβαια εξακολουθεί να απολαμβάνει της υποστήριξης της βάσης και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης. Η σημερινή συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του, ωστόσο, ίσως να μην του αφήσει άλλη επιλογή. «Οι τελευταίες ημέρες ήταν τόσο απίστευτες που κάθε πρόγνωση για τις επόμενες είναι αδύνατη» σχολίαζε χθες η «Libération». «Το Ηνωμένο Βασίλειο κρατάει την ανάσα του. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η βασίλισσα δεν έχει παραιτηθεί».