Με το διαζύγιο ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται πλέον δεδομένο, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τους πάντες στις Βρυξέλλες και τις άλλες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου είναι αν το διαζύγιο αυτό θα είναι συναινετικό ή όχι. Τα πρώτα μηνύματα από το Λονδίνο είναι κάτι περισσότερο από ομιχλώδη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν προτίθεται αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους του, να θέσει επισήμως το ζήτημα της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ. Με άλλα λόγια δεν προτίθεται να κάνει χρήση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες της εκούσιας αποχώρησης μιας χώρας από την ενωμένη Ευρώπη.

Η απάντηση των Βρετανών στο εύλογο ευρωπαϊκό ερώτημα «ποτέ θα μας πείτε ότι φεύγετε;» δεν είναι ακόμα σαφής. Αλλοι κάνουν λόγο για τον Σεπτέμβριο και άλλοι για τον χειμώνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο μεταξύ θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εκλογές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Από την άλλη πλευρά της Μάγχης ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας: οι 27 της ΕΕ οφείλουν άμεσα να διαμορφώσουν την «κοινή θέση» τους ως προς τους όρους, τις διαδικασίες και τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και στη συνέχεια να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί του, ανέφερε χθες ανώτατος κοινοτικός διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Προς τον σκοπό αυτόν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη σε τεχνικό επίπεδο εξοστρακίσει τους Βρετανούς, ενώ μεθαύριο Τετάρτη θα το πράξουν και «επισήμως», αφού όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα πραγματοποιηθεί μια άτυπη συνεδρίαση κορυφής στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει προσκληθεί. Στην ευρωπαϊκή αργκό, ο όρος άτυπη συνεδρίαση κορυφής σημαίνει ότι παρίστανται αποκλειστικώς και μόνο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τους διπλωμάτες, ενώ απαγορεύεται ακόμη και η είσοδος των κλητήρων στον χώρο της συνάντησης.

Ανάλογη διπλωματική απρέπεια έχει συμβεί μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και σε υπουργικό επίπεδο, όταν δηλαδή πέρυσι –περίπου τέτοια εποχή –συνεδρίασαν ατύπως οι υπουργοί της ευρωζώνης αφήνοντας εκτός τον Γιάνη Βαρουφάκη. Στην περίπτωση αυτή βεβαίως πρωτοστάτησε υπέρ του εξοστρακισμού η Γερμανία, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν να συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Βερολίνο εμφανίζεται λιγότερο απαιτητικό σε σχέση με το Παρίσι ή τη Ρώμη. Το γεγονός αυτό είναι ώς έναν βαθμό φυσιολογικό αφού από πλευράς πολιτικών αντιλήψεων η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σαφώς πλησιέστερα στον Ντέιβιντ Κάμερον σε σχέση με τους Ολάντ και Ρέντσι. Κάτι που ωστόσο δεν εμποδίζει τη Γαλλία να προβάλλει πλέον ανοικτά τη θέση ότι η ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει όχι μόνο τη μορφή της, αλλά και το περιεχόμενό της, αφήνοντας πίσω τις πολιτικές της τυφλής δημοσιονομικής λιτότητας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΕΡΙ. Τα ανωτέρω θέματα βρίσκονται από σήμερα στο επίκεντρο των ουκ ολίγων διμερών και πολυμερών συναντήσεων που γίνονται στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες, τις οποίες ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, πριν μεταβεί στο Λονδίνο για να επιβεβαιώσει –όπως είπε –τις ειδικές σχέσεις που έχει η χώρα του με το Ηνωμένο Βασίλειο.