Πρωτοβουλίες για ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θέλουν να πάρουν οι Ευρωσοσιαλιστές μετά το Brexit θεωρώντας ότι μια κρίσιμη καμπή για την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της. Ο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικώς το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις. Ωστόσο ανέφερε στον έλληνα Πρωθυπουργό πως οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα παρακολουθώντας τα γεγονότα. Ως εκ τούτου είπε στον Τσίπρα ότι το προσεχές διάστημα θα συγκαλέσει στο Παρίσι ακόμη μία συνάντηση των ηγετών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων για να υπάρξει συντονισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γάλλος πρόεδρος προσκαλεί τους Ευρωσοσιαλιστές γύρω από το ίδιο τραπέζι, τώρα όμως οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και κοινός τόπος των ευρωπαίων προοδευτικών είναι πως πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στην ενωμένη Ευρώπη με δική τους πρωτοβουλία. Η συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα εκκρεμεί, άλλωστε, μετά την αναβολή της τον περασμένο Μάιο που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Ρώμη, λόγω της πτώσης του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας που φθάνει απόψε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναμένεται να έχει προκαταρκτικές συναντήσεις με ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες, ανάμεσά τους και ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, ως γνωστόν, εμφάνισε απόλυτο πρόσωπο απέναντι στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για αποχώρησή της.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να συμφωνεί με την ιδέα πως οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να πρωτοστατήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη πρωτίστως κατά της λιτότητας και θεωρεί ότι σε αυτή τη συγκυρία, τις αλλαγές προς την κατεύθυνση μιας ΕΕ πιο φιλικής προς τους λαούς της ευνοεί και το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών.

Αλλωστε και στη δήλωσή του εν είδει διαγγέλματος το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός απέδωσε τα αίτια της βρετανικής εξόδου τόσο στις πολιτικές λιτότητας όσο και στις αποσπασματικές παρεμβάσεις της ΕΕ στο Προσφυγικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν γίνεται οι αυστηροί τεχνοκράτες των Βρυξελλών να αποφασίζουν για τις τύχες των λαών.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε αυτή τη θέση λέγοντας πως «είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις, για να πάνε τα πράγματα αλλιώς». Πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικοινωνία του με τον Φρανσουά Ολάντ ότι περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος και κυρίως οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να αλλάξουν πρώτες ρότα και κατεύθυνση. Διαπίστωσε μάλιστα ότι οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη ευθυγραμμίζονται «με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Ο Τσίπρας πιστεύει επίσης πως οι ισπανικές εκλογές μπορούν να είναι ο πυροκροτητής προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη. Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει πει στον Πάμπλο Ιγκλέσιας ότι «περιμένουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την Ευρώπη». Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αντιμετωπίζοντας το Podemos ως αδελφό ευρωπαϊκό κόμμα έστειλε αντιπροσωπεία στήριξης της Κουμουνδούρου στη Μαδρίτη ανταποδίδοντας την αλληλεγγύη που εκείνοι είχαν δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την παρουσία στην Αθήνα και στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας.