Η Βρετανία ψήφισε την έξοδο της απ’ την ΕΕ και η Independent σταχυολογεί τα τέσσερα σημαντικότερα συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα που «έκανε την Ευρώπη κατά ένα κράτος-μέλος λιγότερη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Συμπέρασμα Νο1: η Βρετανία είναι πολωμένη ανάμεσα σε νέους και ηλικιωμένους

«Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόλις το 39% των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών ψηφίσαν για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ» τονίζει η εφημερίδα. «Οι νέοι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη χωρίς την θέληση τους» συνεχίζει το δημοσίευμα, «καθώς το 75% των ατόμων κάτω των 25 ετών επιθυμούσαν το Remain».

Συμπέρασμα Νο2: επρόκειτο για μια μάχη ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις και το υπόλοιπο της Βρετανίας

Το Λονδίνο ψήφισε «παραμονή στην ΕΕ». Το ίδιο και τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ καθώς και ολόκληρη η Σκωτία. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, σύμπασα σχεδόν η βρετανική επαρχία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη –με εξαίρεση τις κατ’ εξοχήν πανεπιστημιουπόλεις, όπως η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Μπρίστολ και το Μπράιτον. «Η αντίθεση αυτή καθιστά πασίδηλο το κενό που υπάρχει στην βρετανική κοινωνία ανάμεσα στους κοσμοπολίτες αστούς και όλους όσοι νιώθουν αποκομμένοι από την οικονομική ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση», σχολιάζει το άρθρο.

Συμπέρασμα Νο3: η χώρα θα έχει νέο πρωθυπουργό το επόμενο φθινόπωρο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε πριν λίγες ώρες και επισήμανε πως επιθυμεί τον αντικαταστατή του στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ανάμεσα στους υποψηφίους ξεχωρίζουν τα ονόματα των Μπόρις Τζόνσον, Τζορτζ Όσμπορν, Τερέζα Μέι και Νίκι Μόργκαν.

Συμπέρασμα Νο4: το Ενωμένο Βασίλειο σύντομα δεν θα είναι και τόσο Ενωμένο

Το Brexit είναι πιθανό να ανάψει το φιτίλι για ένα δεύτερο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας με προηγούμενες δημοσκοπήσεις να μιλάνε για ξεκάθαρη επικράτηση της πλευράς εκείνων που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους, αν γνωρίζουν πως η παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει αυτομάτως πως θα εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Ομοίως, το Brexit ταρακουνάει και την Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η χώρα επέλεξε την παραμονή της στην Ε.Ε., ενώ το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του IRA, κάλεσε ήδη σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς το 56% των Ιρλανδών ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε. Ε ενώ το 44% κατά.