Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ επιβεβαίωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα, και έτσι τώρα η γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να αναζητήσει διάδοχό του – πολιτικός πονοκέφαλος πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαντάζεται κανείς, δεδομένων των λεπτών κομματικών ισορροπιών. Το πρώτο όνομα που ακούστηκε είναι εκείνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γκάουκ σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η παρουσία του στο προεδρικό μέγαρο θα τελειώσει στις αρχές του 2017, οπότε και εκπνέει η θητεία του. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαίωσε τα όσα ακούγονταν στο Βερολίνο από το Σαββατοκύριακο μετά από σχετικά δημοσιεύματα που είχε ξεκινήσει η Bild, και τελικά αποδείχθηκαν βάσιμα.

Μαζί με εκείνα τα δημοσιεύματα είχε ξεκινήσει και η ονοματολογία, την οποία έτρεφαν -επωνύμως- υψηλά ιστάμενα πολιτικά στελέχη: Ο πρώτος που εκφράστηκε ήταν ο Βόλφγκανγκ Μπόσχμπαχ από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που πρότεινε ως προφανή την επιλογή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εχει τέσσερις δεκαετίες κοινοβουλευτικής εμπειρίας, έχει εξαιρετικό ιστορικό σε κυβερνητικές θέσεις και μεγάλο κύρος διεθνώς» είπε ο Μπόσμπαχ.

Ποια ονόματα ακούγονται

Η αλήθεια είναι πως όταν αναζητείται τα τελευταία χρόνια πρόεδρος στην Γερμανία, το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στα πρώτα που ακούγονται.

Αυτήν τη φορά, συνοδεύεται με τα ονόματα του νυν προέδρου της Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ (επίσης, όπως και ο Σόιμπλε, CDU), της Γκέρτα Χάσελφελντ του βαυαρικού CSU και ακόμη και του νυν ΥΠΕΞ Φρανκ-Bάλτερ Στάινμαϊερ (των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών του SPD).

Το σίγουρο είναι πως η γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει μπροστά της μία περίπλοκη επιλογή για να τηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες.

Η Μέρκελ θα πρέπει να βρει προσωπικότητα που θα είναι αποδεκτή και από το SPD (το οποίο είχε εμμέσως επιβάλει την επιλογή Γκάουκ στην προηγούμενη, επίσης δύσκολη, προεδρική εκλογή) αλλά και από το CSU.

Οι σχέσεις της με το «αδελφό κόμμα» της Βαυαρίας βρίσκονται ήδη σε δύσκολη περίοδο λόγω των εντάσεων στο προσφυγικό. Για να ικανοποιήσει τους Βαυαρούς, η Μέρκελ θα μπορούσε να στραφεί στην υποστήριξη των Πράσινων, αλλά ακόμη κι αυτό είναι τόσο θολό όσο τα πάντα γύρω από το γερμανικό προεδρικό μέγαρο.