Ο βιασμός μια 16χρονης Βραζιλιάνας από 30 άνδρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το βίντεο του οποίου αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα, έχει προκαλέσει σοκ κι αποτροπιασμό στην χώρα με την προεδρία της χώρας να καταδικάζει ένα «βάρβαρο έγκλημα».

Η αστυνομία του Ρίο επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία 4 προσώπων έχουν ταυτοποιηθεί και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Αξιωματούχος της διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το βίντεο που φέρονται να κατέγραψαν οι ίδιοι οι δράστες κι αποσύρθηκε από το Διαδίκτυο από χθες Πέμπτη.

Το 16χρονο κορίτσι βιάστηκε, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών σε μια φαβέλα στο δυτικό τμήμα του Ρίο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της οικογένειάς της στον Τύπο, ο βιασμός της ήταν ένα έγκλημα εκδίκησης από έναν πρώην της σύντροφο.

Η κοπέλα, η οποία έχει υποστεί σοκ, δηλώνει ότι δεν θυμάται τίποτα. Παραμένει υπό νοσηλεία καθώς υποβάλλεται προληπτικά σε θεραπείες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να νοσήσει από AIDS ή ηπατίτιδα C.

Μετά την προβολή του σοκαριστικού υλικού, πολλοί χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη Βραζιλίας ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους στο Facebook το μήνυμα:

«Μάχομαι για το τέλος της κουλτούρας του βιασμού».

«Καταδικάζω με απόλυτη δριμύτητα τον βιασμό της έφηβης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι παράλογο καθώς διανύουμε τον 21ο αιώνα, να αντιμετωπίζουμε βάρβαρα εγκλήματα όπως αυτό» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ.

Και η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρόεδρος που καθαιρέθηκε, δεν έκρυψε επίσης την οργή της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζοντας το γεγονός ότι «όχι μόνο διέπραξαν αυτό το έγκλημα, αλλά οι δράστες ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο με το θύμα να έχει χάσει τις αισθήσεις του: μια βαρβαρότητα».

Σύμφωνα με την μκο Forum για τη Δημόσια Ασφάλεια, η αστυνομία της Βραζιλίας κατέγραψε μία σεξουαλική επίθεση κάθε 11 λεπτά το 2014.

Δεδομένου ότι μόλις το 10% των περιστατικών καταγγέλλεται, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, ο αριθμός των βιασμών στη Βραζιλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 500.000 κάθε χρόνο σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό 204 εκατομμυρίων κατοίκων.