Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντσο Αμπε επέπληξε δημοσίως τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία, για την υπόθεση της δολοφονίας γυναίκας στην Οκινάουα, για την οποία οι Αρχές κατηγορούν αμερικανό εργαζόμενο σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή.

«Στην αρχή της συζήτησής μας, πραγματοποίησα αυστηρή διαμαρτυρία στον Μπαράκ Ομπάμα ως ιάπωνας πρωθυπουργός αναφορικά με την πρόσφατη υπόθεση στην Οκινάουα» είπε ο Αμπε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο, λίγο μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών.

«Αισθάνομαι βαθιά δυσαρέσκεια για αυτό το εγωκεντρικό και απολύτως ειδεχθές έγκλημα» είπε ο Αμπε.

Η υπόθεση αυτή ενέτεινε τις «φωνές» διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία κατά της έντονης αμερικανικής παρουσίας στην Οκινάουα.

«Μετέφερα στον πρόεδρο ότι τα αισθήματα των Ιαπώνων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» πρόσθεσε ο Αμπε. «Προτρέπω τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά και σε βάθος μέτρα για να αποτραπεί μία επανάληψη (ενός τέτοιου εγκλήματος) και να αντιμετωπιστεί με αυστηρό τρόπο η κατάσταση» δήλωσε ο Αμπε.

«Υπάρχει σκληρός και δύσκολος δρόμος μπροστά μας, καθώς επιδιώκουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε» σημείωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

Ο Ομπάμα δήλωσε «φρίκη»

Ο Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του «φρίκη» για οποιοδήποτε έγκλημα θα μπορούσε να τελέσει αμερικανός. Εξέφρασε την θλίψη του για τη δολοφονία της γυναίκας και υποσχέθηκε να βοηθήσει στις έρευνες «προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην πόλη Ισε-Σίμα με την τρομοκρατία και το Προσφυγικό στο τραπέζι πέραν των αμιγώς οικονομικών θεμάτων.

Μετά τη σύνοδο ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Χιροσίμα -στην πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στην πόλη που έγινε τον Αύγουστο του 1945 στόχος της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.

Ο Αμπε καλωσόρισε την απόφαση του Ομπάμα να επισκεφθεί τη Χιροσίμα, λέγοντας ότι θα δημιουργηθεί «momentum για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα».

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν και ο ίδιος θα επισκεφθεί το Περλ Χάρμπορ στην Χαβάη, είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για μία τέτοια επίσκεψη.