Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί έντονη κριτική στην Χίλαρι Κλίντον για την χρήση ιδιωτικού server και του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι παραβίασε τους κανονισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυγή κυβερνοεγκλημάτων.

Ο γενικός ερευνητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δεν είχε ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει το προσωπικό της e-mail για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ούτε θα είχε λάβει τέτοια άδεια εάν την είχε ζητήσει.

Εκθεση που παραδόθηκε σε μέλη του Κογκρέσου αναφέρει ότι η Κλίντον «είχε την υποχρέωση να συζητήσει το θέμα της χρήσης του προσωπικού της email για επίσημη εργασία» με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για θέματα ασφαλείας, ωστόσο δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών τούς είχε ενημερώσει.

Ωστόσο, η έκθεση παραδέχεται ότι υπήρχαν «μακροπρόθεσμες, συστημικές αδυναμίες» σε σχέση με την επικοινωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ρουμάνος χάκερ

Εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η έκθεση του ερευνητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει ότι οι ενέργειες της πρώην υπουργού Εξωτερικών συνάδουν με τις πρακτικές προκατόχων της και ανώτερων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της Κλίντον Μπράιαν Φάλον σημειώνει ότι η έκθεση παραδέχεται ότι τα προβλήματα υπήρχαν εδώ και καιρό και ότι το γεγονός ότι η Κλίντον έκανε χρήση του προσωπικού της server «ήταν γνωστό σε αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Εν τω μεταξύ, ρουμάνος χάκερ που αποκάλυψε την ύπαρξη του προσωπικού email server της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ένοχος για κυβερνοεπίθεση την Τετάρτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Μαρσέλ Λαζάρ είχε πει ότι εύκολα «χάκαρε» τον προσωπικό server της Κλίντον.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να τους στηρίζουν.