Αρχικά, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να τον φέρει στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Η Ουάσιγκτον ήλπιζε πως ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, που ανέλαβε επικεφαλής των Ταλιμπάν τον περασμένο Ιούλιο, θα ήταν πιο ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις απ’ ό,τι ο προκάτοχός του, ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ. Οι πακιστανικές Αρχές προσπάθησαν, λένε οι πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» –κι ας είναι διαβόητα αμφιλεγόμενη η στάση τους απέναντι στους Ταλιμπάν. Μέχρι τον Φεβρουάριο, όμως, είχαν πλέον αποθαρρυνθεί από την άρνηση του μουλά Μανσούρ να στείλει αντιπροσώπους να συναντηθούν με την αφγανική κυβέρνηση. Περίπου την ίδια περίοδο, άτομα που διατηρούν επαφές με τους Ταλιμπάν άρχισαν να αναφέρουν πως ο Μανσούρ εγκατέλειπε συχνά το Πακιστάν προκειμένου να περάσει χρόνο με την οικογένειά του στο Ιράν. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες –μεταξύ άλλων για τις συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε –που τους επέτρεψαν να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του. Κι έτσι η πολιτική ηγεσία κλήθηκε να αποφασίσει: όταν και αν εντοπιζόταν ο Μανσούρ στο Πακιστάν, έπρεπε να χτυπήσουν οι ΗΠΑ;

Στις 19 Απριλίου, οι Ταλιμπάν έβαλαν στο στόχαστρο, στην Καμπούλ, τις μυστικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους και επιβεβαιώνοντας, στα μάτια των Αμερικανών, τον βαθμό στον οποίο είχε επιλέξει ο Μανσούρ τον δρόμο των όπλων. Η Ουάσιγκτον έκρινε τότε πως έπρεπε να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες» της άρνησής του να διαπραγματευτεί. Η CIA είχε περάσει χρόνια αναζητώντας (μάταια) μια ευκαιρία να εξοντώσει τον μοναχικό προκάτοχό του. Τα ταξίδια του Μανσούρ, ωστόσο, καθιστούσαν ευκολότερο τον εντοπισμό του. Οι ΗΠΑ γνώριζαν τον δρόμο μέσω του οποίου επέστρεφε από το Ιράν στην Κέτα, την πρωτεύουσα του Βαλουχιστάν. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες πληροφοριών τους αντιλήφθηκαν πως ετοιμαζόταν να γυρίσει.

Στην περιοχή επιχειρούν με drones τόσο ο αμερικανικός στρατός όσο και η CIA. Οπως επισημαίνει ωστόσο η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τα στρατιωτικά drones στο Αφγανιστάν σπανίως περνούν τα σύνορα και τα drones της CIA συνήθως περνούν στο Πακιστάν για επιθέσεις στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Περιοχές των Φυλών. Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, το Πακιστάν διευκολύνει το πρόγραμμα «καθαρίζοντας» τον εναέριο χώρο, καταγγέλλοντας παράλληλα δημοσίως τις αμερικανικές επιθέσεις στην πακιστανική επικράτεια. Το Βαλουχιστάν, ωστόσο, είναι από καιρό εκτός ορίων για τα drones –γι’ αυτό και ένιωθε πιο ασφαλής εκεί ο μουλάς Μανσούρ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να στηριχτούν σε πληροφορίες από υποκλοπή σημάτων προκειμένου να «παρακολουθήσουν» τη διαδρομή του Toyota Corolla που μετέφερε τον Μανσούρ και τον οδηγό του. Στην Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, οι χειριστές περίμεναν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να στείλουν οπλισμένα drones από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι ΗΠΑ γνώριζαν πως τα πακιστανικά ραντάρ θα εντόπιζαν την εισβολή –και το Πακιστάν θα μπορούσε τότε να στείλει μαχητικά να τα αναχαιτίσει. Τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα Reaper εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο πετώντας σε χαμηλό ύψος κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κενά στην κάλυψη των ραντάρ. Οι υπεύθυνοι στη Διοίκηση αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν για λίγο την επίθεση διότι το όχημα σταμάτησε πλάι σε κάτι κτίρια –άγνωστο γιατί. Περίμεναν να βρεθεί πίσω στον δρόμο, μακριά από άλλα οχήματα. Και τότε δύο πύραυλοι Hellfire εξουδετέρωσαν τον μουλά Μανσούρ.

Το Πακιστάν δεν ενημερώθηκε παρά επτά ώρες αργότερα και κατήγγειλε οργισμένο την επίθεση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, τη χαιρέτισε ως μια μεγάλη επιτυχία εναντίον της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως ήρθη ένα εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Ο διάδοχος

Τον Μαουλαβί Χαϊμπατουλάχ, έναν θρησκευτικό και πνευματικό ηγέτη που δεν έχει ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στρατιωτική εμπειρία, γιο ενός φτωχού ιεροκήρυκα από την Κανταχάρ, διόρισαν χθες οι Ταλιμπάν νέο τους επικεφαλής. Για το άμεσο μέλλον οι αναλυτές προβλέπουν κλιμάκωση των επιθέσεών τους, καθώς ο Χαϊμπατουλάχ θα αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληροπυρηνική στάση προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο του προκατόχου του.