Σχεδόν όλη την ημέρα πέρασαν χθες στα γραφεία της Google στο Παρίσι καμιά εκατοστή αξιωματούχοι της εφορίας και της οικονομικής αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων 25 ειδικών στην πληροφορική –και δεν ήταν για καλό, τουλάχιστον όχι για την αμερικανική εταιρεία ιντερνετικών αναζητήσεων και e-mail.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε η γαλλική εισαγγελία τον Ιούνιο του 2015 εις βάρος της Google για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα, «η έρευνα έχει στόχο να διαπιστώσει αν η Google Ireland Ltd. έχει μόνιμη εγκατάσταση στη Γαλλία και αν, μη ανακοινώνοντας μέρος της δραστηριότητάς της στη γαλλική επικράτεια, έχει αθετήσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά τον φόρο επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ».

Τόσο η Google Inc. όσο και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συνηθίζουν να επιλέγουν ως βάση των ευρωπαϊκών θυγατρικών τους την Ιρλανδία ή άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις όπως το Λουξεμβούργο, ώστε να ελαχιστοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν. Η Google τελεί υπό πίεση και αλλού: τον Ιανουάριο, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει στη βρετανική εφορία περίπου 130 εκατ. στερλίνες (166 εκατ. ευρώ) ως οφειλόμενους φόρους, μια συμφωνία που τράβηξε την προσοχή των ευρωπαίων ερευνητών. Το ποσό αυτό ήταν «δυσανάλογα μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος των δραστηριοτήτων της Google στη Βρετανία», διαμαρτυρήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου οι βρετανοί βουλευτές. Τον ίδιο μήνα, τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο όσο και το Reuters υποστήριξαν πως η γαλλική εφορία διεκδικεί από την Google, στο πλαίσιο άλλης έρευνας που ξεκίνησε το 2011, 1,6 δισ. ευρώ. Ανάλογες πιέσεις αντιμετωπίζουν και οι ανταγωνιστές της συγκεκριμένης εταιρείας: η Apple συμφώνησε τον Δεκέμβριο να καταβάλει ως οφειλόμενους φόρους στην Ιταλία κάπου 318 εκατ. ευρώ.