Μόνον τη Δευτέρα αργά το απόγευμα θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπης την Κυριακή το βράδυ, προηγείται ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με 51,9%, του 72χρονου υποψήφιου των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 48,1%.

Συνυπολογιζόμενων και των προβλέψεων για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους στο 0,7%, το τελικό αποτέλεσμα φέρεται ότι θα είναι στο 50 – 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Στις δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Νόρμπερτ Χόφερ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας πως όποιος και να είναι τελικά ο νικητής, ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει την Αυστρία.

Ο ίδιος ήταν πάντα και παραμένει αισιόδοξος, ωστόσο η ένταση και αγωνία για το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανής για βραδιά εκλογών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, παραπέμποντας στην ανοικτή ακόμη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ενώ σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως χαρακώματα ανοίγονται σε κάθε εκλογικό αγώνα.