Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα της Βρετανίας φαίνεται να χάνει έδαφος στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η βουτιά στην υποστήριξη του κόμματος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του ηγέτη των Εργατικών Τζερεμι Κορμπιν αναφέρουν EurActive και Reuters.

Στην μεγαλύτερη δοκιμασία της δημοφιλίας του Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον μετά τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, οι Βρετανοί ψήφισαν την Πέμπτη για να εκλέξουν τις νέες αποκεντρωμένες αρχές στην Σκωτία και την Ουαλία, περισσότερους από 2.700 τοπικούς αξιωματούχους σε ολόκληρη την Αγγλία και τον δήμαρχο του Λονδίνου.

Οι εκλογές ήταν και ένα τεστ των πρώτων οκτώ μηνών του Κορμπιν στην ηγεσία των Εργατικών μετά από την αιφνιδιαστική νίκη του τις εσωκομματικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο και τη μετατόπιση της πολιτικής γραμμής του κόμματος προς τα αριστερά.

Με περισσότερο από το ήμισυ των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών καταμετρημένο, οι Εργατικοί φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο περί των 28 εδρών. Αλλά το ποσοστό του Εργατικού Κόμματος έπεσε κατά 9 μονάδες στη Σκωτία και σχεδόν κατά 8 στην Ουαλία. «Θα έπρεπε να έχουμε σημειώσει μια συντριπτική νίκη σε όλη τη χώρα δεδομένου του τρόπου που λειτουργεί η κυβέρνηση και του τρόπου που χειρίζονται την χώρα», είπε ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Μαν στο BBC.

Το μοναδικό φωτεινό σημείο για ένα κόμμα είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Λονδίνο, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υποψήφιο των Εργατικών Σαντικ Καν να γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω απώλειες, θα αποτελέσουν μια αρνητική ετυμηγορία για την ηγεσία Κορμπιν, η οποία μέχρι στιγμής μαστίζεται από διαφωνίες με τον μετριοπαθή πυρήνα του κόμματος και μια σειρά από ενοχλητικές κρίσεις – με τη πιο πρόσφατη πάνω στις αντισημιτικές απόψεις που εκφράζονται από τα μέλη του κόμματος .

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των Εργατικών ήταν πιο εμφανή στη Σκωτία, όπου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Το Εργατικό κόμμα, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή στη Σκωτία για δεκαετίες μπορεί να πέσει ακόμη και στην τρίτη θέση, πίσω από τους Συντηρητικούς.

«Αυτό που βλέπουμε απόψε είναι ότι το SNP αντικατέστησε τους Εργατικούς.. Η κατάρρευση στην υποστήριξη των Εργατικών είναι αρκετά εντυπωσιακή», δήλωσε η αρχηγός του SNP Nicola Sturgeon στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.