Σε τροχιά πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Τουρκία και τα βλέμματα όλων στρέφονται στις δηλώσεις που θα κάνει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της παραίτησής του.

Η χθεσινή κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό δεν είχε κανένα συμβιβαστικό αποτέλεσμα και έληξε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση, εντείνοντας τη φημολογία για την κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Πηγές του προεδρικού μεγάρου, του αποκαλούμενου και Λευκό Σεράι, ενημέρωσαν ανεπισήμως τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ερντογάν και πως επρόκειτο για την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του προέδρου με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, και η μεταφορά της μία ημέρα νωρίτερα, στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, έδωσε τροφή σε εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι «ο πρωθυπουργός θα βγει από τη σύσκεψη με παραίτηση», κάτι πάντως που δεν συνέβη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και 40 λεπτά, ο Νταβούτογλου μετέβη στο πρωθυπουργικό μέγαρο και έκανε γνωστό ότι «θα κάνει δηλώσεις το πρωί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε ξεκαθαρίσει στη «Hurriyet» ότι «βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση».

Επιπλέον, σε δημόσιες δηλώσεις του προχθές είχε τονίσει πως «δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα», και ότι «θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση, όσο υψηλά κι αν βρίσκεται αυτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του και να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του».

Τα προβλήματα για τον Νταβούτογλου πύκνωσαν κατά την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στις 29 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Ψίθυροι για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πρώην συμπαθούντες τον Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας πλέον την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νταβούτογλου.