Στον Πάπα Φραγκίσκο θα απονεμηθεί στις 6 Μαΐου το βραβείο Καρλομάγνος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στο Βατικανό και θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μία ημέρα νωρίτερα, Σουλτς, Γιούνκερ και Τουσκ θα λάβουν μέρος σε συζήτηση για την κατάσταση στην ΕΕ. Θα προηγηθεί ομιλία του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Με το Βραβείο Καρλομάγνου, που απονέμεται από το 1950 σε προσωπικότητες που προωθούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έχουν κατά το παρελθόν τιμηθεί ο Μάρτιν Σουλτς, ο Μπιλ Κλίντον, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Χέλμουτ Κολ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1978), αλλά και το ευρώ, το 2002.

Το βραβείο απονέμεται στον Πάπα Φραγκίσκο, κάνοντας λόγο για μήνυμα «ειρήνης και κατανόησης», καθώς και για «συμπόνια, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη, ακεραιότητα της δημιουργίας» στη διάρκεια της θητείας του.

«Σε αυτές τις εποχές, κατά τις οποίες πολλοί πολίτες της Ευρώπης αναζητούν καθοδήγηση» ο Πάπας στέλνει μήνυμα αγάπης και ενθάρρυνσης, αναφέρει η επιτροπή που επέλεξε να δώσει το βραβείο στον Πάπα Φραγκίσκο.