Την οργή των Παλαιστινίων έχει πυροδοτήσει η συμπερίληψη της σημαίας τους σε λίστα της EBU με σημαίες που απαγορεύεται να κυματίσουν στον προσεχή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Στοκχόλμη. Τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Eurovision επικαλείται στην απάντησή της η EBU εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η -κατά λάθος- δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας.

Δίπλα στην παλαιστινιακή βρίσκεται μάλιστα η σημαία του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που ξεσήκωσε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής με τον ανώτατο αξιωματούχο της Σαέμπ Ερεκάτ να καλεί με δηλώσεις του στο Euronews τον επικεφαλής της EBU Ζαν-Πολ Φιλιπό να «ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να απολογηθεί στα 11 εκατομμύρια Παλαιστινίων για αυτό το βαρύ, απαράδεκτο και ποταπό λάθος».

Η σημαία της Παλαιστίνης, το διεθνές καθεστώς της οποίας έχει αναβαθμιστεί σε κράτος-μη μέλος παρατηρητή, κυματίζει από τον Σεπτέμβριο του 2015 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού στον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η ανάρτηση έγινε κατά λάθος

Η επίμαχη λίστα της EBU, σχετικά με τους κανόνες για τις σημαίες που απαγορεύονται στην διοργάνωση, δεν προοριζόταν να δει το φως της δημοσιότητας και η ανάρτησή της έγινε κατά λάθος, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα.

Η EBU εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «οι διοργανωτές απολογούνται σε οποιονδήποτε νιώθει προσβεβλημένος από τη λίστα» αλλά σημειώνει ότι οι κανόνες της Eurovision ορίζουν πως επιτρέπεται να κυματίσουν στον διαγωνισμό μόνο οι σημαίες των 42 χωρών που συμμετέχουν, εθνικές σημαίες κρατών-μελών του ΟΗΕ και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δεν συμμετέχει ποτέ εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Στην λίστα περιλαμβάνονται η σημαία του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, καθώς και οι σημαίες Κριμαίας, Κοσόβου, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βάσκων, Ντονέτσκ, Υπερδνειστερίας και του Ισλαμικού Κράτους.