Από αύριο το Λονδίνο είναι πιθανόν να έχει έναν δήμαρχο στον οποίο θα μπορούσε να απαγορευτεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Σαντίκ Καν: Εργατικός, πιστός μουσουλμάνος, γιος μεταναστών από το Πακιστάν. Ο αντίπαλός του είναι ο Συντηρητικός Ζακ Γκόλντσμιθ, γόνος πλούσιας οικογένειας με εβραϊκές ρίζες. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Καν προηγείται του Γκόλντσμιθ με κάπου 20 μονάδες διαφορά.
Ο Καν διατηρεί αυτό το προβάδισμα παρά την προσπάθεια του κόμματος των Τόρις να τον συνδέσουν με τους ισλαμιστές. Και η προσπάθεια συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι ο Καν ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν τη δήλωση του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον ότι ο Χίτλερ ήταν σιωνιστής. Εξίσου γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά του στην περίπτωση ενός μουσουλμάνου βουλευτή των Εργατικών, ο οποίος ζήτησε να φύγουν οι Ισραηλινοί από τη χώρα τους.

Αλλά εάν το ένα μέτωπο στο οποίο μάχεται ο Καν είναι ο αντισημιτισμός, το άλλο είναι η ισλαμοφοβία. Ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι επικίνδυνος ακόμη και σε μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη όπου το 40% των κατοίκων της ανήκει σε διάφορες εθνικές μειονότητες –στην υπόλοιπη Βρετανία το ποσοστό αυτό είναι 16%. Ο Καν σε αυτές τις μειονότητες απευθύνεται μεταξύ άλλων: «Ζητώ από τους εθελοντές μας να βοηθήσουν στην εκστρατεία πόρτα πόρτα, να περάσουν από τις συναγωγές και τα τεμένη, από τις εκκλησίες και τους ναούς των σιχ» έχει πει.

Ο ίδιος ο Καν προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα και νηστεύει την περίοδο του Ραμαζανιού. Γεννήθηκε στο νότιο Λονδίνο πριν από 45 χρόνια από μια φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν οδηγός λεωφορείου, η μητέρα του νοικοκυρά. Δηλώνει περήφανος για την προτίμηση που δείχνουν στο πρόσωπό του «μουσουλμάνοι, Εβραίοι, χριστιανοί, βουδιστές, ινδουιστές, σιχ», αλλά και εκείνοι που «δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία –γκέι, λεσβίες, μαύροι λευκοί, φτωχοί, πλούσιοι, νέοι, ηλικιωμένοι».

Αυτό είναι το Λονδίνο που αγαπά: «Πού αλλού θα μπορούσε ένας μουσουλμάνος πολιτικός να ξεκινήσει τη νηστεία του από μια συναγωγή; Εδώ δεν ανεχόμαστε απλώς τη διαφορετικότητα, τη σεβόμαστε και την γιορτάζουμε. Αυτή είναι η ιστορία του Λονδίνου» δήλωνε πρόσφατα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «Politico».

Οι Τόρις επιχειρούν να παρουσιάσουν αυτό το Λονδίνο σαν ένα «Λονδονιστάν». Ο Ζακ Γκόλντσμιθ αρνείται την κατηγορία ότι αντιμετωπίζει ρατσιστικά τον αντίπαλό του και επικεντρώνεται –πού αλλού; –στο θέμα της ασφάλειας. «Η ανησυχία αυξάνεται συνεχώς και δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων αυτών που έχουν συμβεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού» δηλώνει. «Το πρόβλημα δεν είναι ο Σαντίκ Καν, αλλά πώς θα διατηρήσουμε το Λονδίνο ασφαλές. Το Εργατικό Κόμμα έχει σοβαρό πρόβλημα αντισημιτισμού» προσθέτει ο Γκόλντσμιθ, ο πατέρας του οποίου ήταν Εβραίος. Ο υποψήφιος των Τόρις ποντάρει στις δικές τους ψήφους –όπως και στις ψήφους των ινδουιστών και των σιχ.
Η επιχειρηματολογία τού συντηρητικού υποψήφιου δεν φαίνεται να πείθει πολύ. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενοχλείται από τη θρησκεία ή την καταγωγή του Καν. Αν παίξει κάτι ρόλο τελικά, αυτό θα είναι η πολιτική καταγωγή. «Αυτή είναι μια πόλη όπου κυριαρχούν οι Εργατικοί. Εάν δοθεί η αίσθηση ότι η μάχη είναι ανάμεσα σε έναν Εργατικό κι έναν Συντηρητικό, τότε θα κερδίσει ο Εργατικός».

Οι Εργατικοί

Ο Σαντίκ Καν προηγείται 16 μονάδες του Ζακ Γκόλντσμιθ στον πρώτο γύρο και 20 στον δεύτερο. Τα πράγματα ωστόσο για τους Εργατικούς δεν είναι το ίδιο καλά σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στους 124 δήμους όπου θα πραγματοποιηθούν αύριο εκλογές είναι πιθανόν να χάσουν πάνω από 170 έδρες – η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 34 χρόνων