Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει να αποσπάσει μια συμφωνία «μέσα στις επόμενες ώρες» για κατάπαυση του πυρός στην πόλη του Χαλεπίου, το κύριο πεδίο μάχης της συριακής σύγκρουσης.

«Ελπίζω ότι το συντομότερο, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, θα ανακοινωθεί μια τέτοια απόφαση», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Σήμερα ολοκληρώνονται συνομιλίες μεταξύ ρώσων και αμερικανών στρατιωτικών σε σχέση με την ανακοίνωση μιας κατάπαυσης του πυρός στην πόλη του Χαλεπίου», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, την ώρα που Μόσχα και Ουάσινγκτον είναι ήδη εγγυητές της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών.

Για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε «τη σύσταση μέσα στις επόμενες ημέρες στη Γενεύη ενός ρωσο-αμερικανικού κέντρου συντονισμού ταχείας επέμβασης σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας».

«Ο βασικός λόγος της άφιξής μου εδώ είναι η δυνατότητα να συζητήσω με τη ρωσική κυβέρνηση ότι τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί (για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία) μπορεί να μηδενιστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος», υπογράμμισε. «Έχω την αίσθηση και την ελπίδα ότι μπορούμε και πάλι να εφαρμόσουμε» την εκεχειρία.

Ένας άλλος στόχος της επίσκεψης του απεσταλμένου του ΟΗΕ είναι η προετοιμασία του προσεχούς κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μετά την αποτυχία του τελευταίου κύκλου συνομιλιών.

Η εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει σήμερα πλανάτο ως «απειλή» στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δήλωσε με λύπη ο Ντε Μιστούρα.

Οι τελευταίες αυτές ενδοσυριακές συνομιλίες «δεν ήταν εύκολες», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. «Οι προϋποθέσεις για να περάσουμε σε έναν απευθείας διάλογο (μεταξύ της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του καθεστώτος της Δαμασκού) δεν πληρούνται ακόμη».

Μια συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία (GISS), της οποίας συμπροεδρεύουν Μόσχα και Ουάσινγκτον, είναι πιθανόν να διεξαχθεί στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.