Διήμερο εργασίας στο Δημόσιο, τετραήμερο στα σχολεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο: είναι το τελευταίο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μαδούρο, στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια και να κερδίσει χρόνο εν μέσω βαθιάς οικονομικής, ενεργειακής και πολιτικής κρίσης.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αριστόμπουλο Ιστούρις, για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μόνο Δευτέρα και Τρίτη 07.00 – 13.00, ενώ τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά την Παρασκευή. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων ανάλογων πρωτοβουλιών που ανέλαβε πρόσφατα ο Νικολάς Μαδούρο, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τετράωρες καθημερινές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για τις επόμενες 40 ημέρες στις 10 (από τις 24) πολυπληθέστερες πολιτείες της Βενεζουέλας, με εξαίρεση την πρωτεύουσα Καράκας. Προανήγγειλε επίσης μετατόπιση της ζώνης ώρας της χώρας κατά 30′, θεσμοθέτηση νέων αργιών, μείωση του καθημερινού ωραρίου εργασίας στα υπουργεία σε εξάωρο.

Το πώς ακριβώς έφτασε να αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον πλανήτη είναι ένα από τα παράδοξα που –όπως σημειώνει η «Λιμπερασιόν» –«αρέσκεται να συλλέγει η Βενεζουέλα». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι 18 δεξαμενές ύδατος της χώρας υποφέρουν από την ξηρασία που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο –η στάθμη του νερού στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Ελ Γκούρι, που καλύπτει 70% της εθνικής κατανάλωσης, έφτασε στις αρχές της εβδομάδας τα 160 εκατοστά, ιστορικό χαμηλό επίπεδο, και μειώνεται κατά περίπου 10 εκατοστά την ημέρα. Η αντιπολίτευση ωστόσο, που διαθέτει από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επένδυσε επαρκώς στο ηλεκτρικό δίκτυο ώστε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση. Ηδη η πτώση τιμών του αργού πετρελαίου έχει πυροδοτήσει οξεία οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, με ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης που υποχρεώνουν τους πολίτες να στέκονται στις ουρές για ώρες και να υπομένουν τον χειρότερο πληθωρισμό παγκοσμίως, στο 180% το 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Μαδούρο δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση, που εξασφάλισε προχθές μια συμβολική νίκη: το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της έδωσε την άδεια να συλλέξει τις υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποπομπής του προέδρου: 197.978 σε πρώτο στάδιο, το 1% του εκλογικού σώματος, τέσσερα εκατ. σε δεύτερο στάδιο, το 20% του εκλογικού σώματος. Οπως επισημαίνει εντούτοις η «Λιμπερασιόν», πολλοί Βενεζουελάνοι μπορεί να το σκεφτούν δυο φορές προτού δώσουν το όνομα και το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Το 2004, όταν η αντιπολίτευση είχε αποπειραθεί να διοργανώσει ανάλογο δημοψήφισμα εναντίον του Τσάβες, η λίστα είχε χρησιμεύσει για την εκδίωξη των υπογραφόντων από το Δημόσιο.